Медия без
политическа реклама

Аматьорският бокс въведе награден фонд и шампионски пояси

Златните медалисти на световното в Белград ще получат по $100 000

AIBA
Официалният плакат на националния ни отбор за световното, публикуван на сайта на AIBA.

Международната асоциация по аматьорски бокс (AIBA) въведе за първи път в своята 75-годишна история награден фонд на световно първенство, а също и шампионски пояси, каквито се раздават след мачове за титла при професионалистите. Нововъведението влиза в сила още от започващия в неделя шампионат на планетата при мъжете, който ще се проведе в белградската "Щарк Арена" (по-позната като "Београдска Арена").

Общият награден фонд е $2.6 млн. Тези пари са за призьорите - по четирима в 13-те категории (в олимпийския бокс бронзови отличия получават отпадналите на полуфиналите). Всеки от 13-те шампиони ще получи $100 000, подгласникът му - $50 000, а полуфиналистите - по $25 000.

И макар тази стъпка да е в разрез със самата идея за аматьорски спорт, тя бе приета радушно от всички национални федерации. Идеята за въвеждане на наградния фонд бе разяснена от президента на AIBA Умар Кремльов.

"Надяваме се да дадем на нашите състезатели причина да се раздадат повече на ринга и да постигнат величие - каза руснакът. - Вече титлата ще носи не само престиж, но и шампионски пояс, който боксьорите да носят с гордост. А също така ще има и много пари. Убеден съм, че това ще мотивира младата генерация да влезе в боксовите зали, да тренира здраво и да достигне нови висини."

Сред промените е и тази, че вече състезателите няма да са със сини и червени ръкавици, а с бели, с логото на AIBA, защото "бялото символизира промяната, честната игра и прозрачността на нашите най-големи състезания", обясни Кремльов, препращайки към последния доклад на независимата комисия, който извади наяве доказателства за манипулиране на резултати от мачовете по време на олимпийските игри в Рио `16.

Независимо разследване на скандалния боксов турнир на олимпийските игри в Рио `16 разкри над 10 манипулирани двубоя като част от голяма схема за уреждане на резултати. страничният доклад на екипа, воден от канадския юрист проф.

На ринга в "Щарк Арена" ще излязат общо 650 боксьори, а сред тях са и 9 български национали, които също изказаха задоволство от въвеждането на премии.

"Очакваме това да е едно от най-силните световни първенства, защото досега не е имало парични награди. Отиваме като на война. Имах известни проблеми в началото на подготовката с ръката, но се надявам, че вече всичко е зад гърба ми и ще дам всичко от себе си", каза бронзовият медалист от последното световно - през 2019 г., Радослав Пантелеев (кат. 92 кг).

А двукратният еврошампион Даниел Асенов (54 кг) добави: "Отиваме да печелим медали, това е главната цел. Ще бъде сериозна битка, защото и премиите са солидни."

Те двамата, заедно с Петър Белберов при най-тежките (+91 кг), бяха посочени от кубинския треньор на националния отбор Жоел Арате като най-големите ни надежди за медал в Белград.

В тима ни вече има и кубинец с български паспорт - Хавиер Ибанес (57 кг), а останалите в състава за световното са: Ергюнал Себахтин (48 кг), Кирил Русинов (60 кг), Венсан Киркоров (67 кг), Рами Киуан (75 кг) и Кристиян Николов (80 кг).

Срещите от I кръг на първенството са в понеделник (25 октомври), а финалните боеве са в два дни - 5 и 6 ноември.

Още по темата