Quantcast

Медия без
политическа реклама

500 студенти от НСА ще правят зрелищен спектакъл в НДК

Това е кулминацията от честванията за 80-ата годишнина на спортната академия

29 Ноем. 2022
Илияна Кирилова

Грандиозен спектакъл в зала 1 на НДК ще бъде кулминацията на честванията по повод 80-ата годишнина от основаването на Национална спортна академия "Васил Левски". Събитието ще е в събота (3 декември) от 18:30 ч. и ще бъде излъчено пряко по БНТ1.

В представлението под наслов "Полет към звездите" и под режисурата на проф. Кирил Андонов на сцената ще се изявят повече от 500 студенти и преподаватели на Академията.

Преди шоуто от петък започва III международен научен конгрес "Приложни науки в спорта" под патронажа на еврокомисаря Мария Габриел. За форума са се регистрирали над 320 участници от Израел, Испания, Словакия, Гърция, Сърбия, Албания, Казахстан, Азербайджан, Румъния, Латвия.

Гост-лектори са проф. Мики Шейновиц от Медицинския факултет на Университета на Тел Авив (Изр) - изследовател в сферата на спорта за високи постижения, проф. Бранислав Антала от университет "Коменски" в Братислава (Слвк) - експерт по физическо възпитание и спортна педагогика, проф. Алехандро Гарсия Мас от Университета на Балеарските острови (Исп) - с експертиза в спортната психология, доц. Михаил Околийски - представител на Световната здравна организация за България - специалист и консултант по психотерапия при ментални проблеми.

Еврокомисарят Мария Габриел пък ще участва в кръгла маса на тема "Възстановяване на спортния сектор след пандемията COVID-19 - организационни, управленски, спортно-технически и психологически проблеми".

От НСА отчетоха, че посрещат празника си изцяло обновена база, която обезпечава обучението по общо 69 вида спорт. Ремонтите на Ректората и лекоатлетическия стадион са към своя край. Скоро ще отвори врати и новосъздаденият Образователен олимпийски център в НСА.

Първият и единствен спортен университет на България е основан през 1942 година, когато с указ на цар Борис III се създава Държавното висше училище за телесно възпитание, който по онова време е седми по ред университет за страната ни.

Ключови думи:

НСА, НДК, спорт

Още по темата