Медия без
политическа реклама

5 неудобни за Наско Сираков въпроса преди общото събрание

Собственикът на "Левски" дължи обяснения за акциите, за присъствието на Константин Папазов и за конфликта в ръководството

Продължаващото гравитиране на Константин Папазов (вдясно) около ръководството на "Левски" и по-конкретно около Наско Сираков дразни доста от "сините" фенове.
СПОРТАЛ
Продължаващото гравитиране на Константин Папазов (вдясно) около ръководството на "Левски" и по-конкретно около Наско Сираков дразни доста от "сините" фенове.

Предстоящото на 6 април общо събрание на акционерите на "Левски" се очертава да е доста напрегнато и да предложи сблъсъци на важни личности и интереси, както и остро заявяване на позицията на феновете на клуба. "Можете да очаквате абсолютно всичко", заяви собственикът на "Левски" Наско Сираков. Самият той ще е принуден да отговаря на неприятни въпроси. Ето и част от тях, които вълнуват силно привържениците на клуба:

 

1. Умишлено ли си спести срещата с феновете, Ивайло Ивков и Станимир Стоилов?

Преди около седмица от Националния клуб на привържениците (НКП) отправиха покана към ръководните фактори в "Левски" да присъстват на среща с феновете, на която да бъдат изяснени противоречията, които вече са сред основните теми във футбола ни от над месец насам. Срещата умишлено бе насрочена преди общото събрание, в почивен ден (1 април, събота). Дори за по-голямо удобство беше преместена на ст. "Виваков Арена - Георги Аспарухов".

Сираков обаче отказа да присъства с доста несъстоятелни доводи - разяснителната кампания по повод увеличението на капитала на "Левски" (б.р. - тя приключва тази вечер със среща в Пазарджик) и подготовката за общото събрание (то пък е на 6-и). Звучи доста необичайно собственикът да не може да отдели около два часа в почивен ден, за да обсъди подобни важни теми. При това точно с феновете, които от началото на 2020 г. спасяват клуба с личните си средства.

Сираков изтъкна, че е готов да отговаря на въпроси на самото събрание и да се среща с феновете след него. Затова и все повече буди съмнение дали всъщност истинската причина за отказа му за събота е, че присъствието си са потвърдили треньорът Станимир Стоилов и най-вече изп.-директор Ивайло Ивков. А особено вторият е в открит конфликт със Сираков и двамата не си говорят от месеци. Пък и Стоилов напоследък взима страната на Ивков и в добавка твърди, че собственикът е иззел голяма част от функциите на треньора и изпълнителния директор.

 

2. Акциите на Константин Папазов и неговото присъствие изобщо

Още щом получи мажоритарния дял в "Левски" (86.6%) Сираков обяви, че ще джироса 35% от тях на баскетболния треньор и деятел Константин Папазов с уговорката част от тях да бъдат на разположение, ако се появят евентуални инвеститори. Въпросното прехвърляне така и не е факт и в един момент сякаш това обещание на Сираков бе забравено. Наскоро обаче, по време на една от пресконференциите си, Сираков напомни за непрехвърления дял на Папазов и обяви, че 1/3 от него ще бъде предложена за продажба, за да се спаси клубът. Самият Папазов вече се бил съгласил (не че акциите са му джиросани, та да се съгласява).

Но това е само едната част от проблема, в който са въвлечени едни 35% от акциите на клуба. Другата е, че все повече фенове на "Левски" започват да се питат защо Папазов отново гравитира така близо до "Левски" и Сираков, след като ясно му бе показано, че не е желан.

През септември м.г. треньорът Стоилов в прав текст заяви, че Папазов има много грехове към "Левски" и трябва да напусне. Феновете се съгласиха с това. Баскетболният функционер призна, че има вина за дълга от 125 000 лв. към фирмата за екипировка "Макрон" заради разтрогнат едностранно договор. След което възстанови тази сума. Но се принуди да отстъпи мястото си в Надзорния съвет. Сега обаче Папазов ненадейно пак се активизира и започна пламенно да защитава Сираков и да напада Ивков. Това определено не се харесва на привържениците, но пък е видно, че собственикът на клуба няма против присъствието и изказванията на този свой апологет и съветник.

 

3. Страхотен успех или голям провал с НАП?

Сираков обяви като много добра новина споразумението с НАП 30% от приходите в "Левски" директно да се превеждат по сметки на приходната агенция, към която клубът дължи 11.5 млн. лв. Да, този дълг е огромен проблем за "сините", но действително е спорно дали решението е хубаво за клуба.

Ивайло Ивков вече обясни, че това е бил възможно най-лошият вариант, тъй като това е всъщност запор на сметките и представлява финансов борд за "Левски" от страна на НАП, като всеки разход ще бъде преценяван и одобряван. Самият Ивков обаче не бе включен в екипа от "Левски", който преговаряше с приходната агенция и това бе един от знаците за разлом между него и Сираков. На общото събрание собственикът ще трябва да обяснява защо е игнорирал Ивков за подобен важен ход и най-вече защо се е стигнало до фактически запор на 1/3 от приходите за клуба.

 

4. Ще си спази ли Сираков думата да прехвърли акциите?

На няколко пъти голмайстор №1 в историята на "Левски" обявяваше, че е само държател на акциите и в един момент ще ги прехвърли на феновете. Но този момент все не идва. Сираков повтори обещанието си и при учредяването на сдружението "Левски на левскарите", създадено с цел да вземе основен дял в клуба и по този начин платилите членски внос фенове да имат право на глас по важни въпроси. И това също не се случва.

Вместо това собственикът инициира емитирането на нови акции, чиято продажба цели да помогне финансово на клуба. Малка подробност е, че след вдигането на капитала и пускането на въпросните акции Сираков отново ще остане с мажоритарен дял, макар и малко по-нисък.

Може би всичко това провокира "Левски" на левскарите" да стане все пак акционер в клуба (след като членът на Наздорния съвет Петър Ганев е прехвърлил част от дела си в полза на сдружението). Сега на общото събрание от "Левски на левскарите" ще имат пълното основание да изявят претенциите си към Сираков, след като в началото на месеца вече го призоваха да прехвърли акциите си, ако се окаже, че Ивков и Стоилов са прави в разразилия се конфликт. В резултат се очаква още един фронт срещу собственика на събранието на 6 април.

 

5. И едни позабравени неприятни теми

Заедно с уверенията на Сираков, че прави всичко по силите си да облекчи тежкото финансово положение на "Левски" не бива да се забравя, че той сам допринесе за това положение със свои грешни ходове. Онези 125 000 лв. към "Макрон", за които вината не е само на Папазов, но и на собственика, са направо дребен проблем.

Няма да е изненада, ако акционерите припомнят на Сираков по време на събранието как той натовари клуба с около 1 млн. лв. неустойка с прибързаното и необмислено уволнение на треньора Петър Хубчев и екипа му. А последвалата кампания, целяща да очерни Хубчев задето си иска полагащото му се обезщетение, е само допълнителен щрих.

Или пък да запитат защо в началото на 2021 г. бяха направени куп входящи трансфери на чужденци, като повечето се оказаха пълен провал, а малко по-късно почти всички напуснаха с прекратени по вина на клуба договори заради неполучени заплати. В тази "плеяда" от привлечени играчи бяха Ребин Сулака, Тома Даске, Фейсал Рерас, Звонимир Микулич, Начо Монсалве... Също тогава бе допуснато Холмар Ейолфсон да си тръгне без финансов иск, въпреки че за него можеше да се вземе добра трансферна сума. Може да се припамни и спечеленото дело от страна на Насиру Мохамед във ФИФА, което задължи "Левски" с още 400 000 евро, заради което през март м.г. за кратко световната футболна асоциация забрани на "сините" да правят трансфери.

В хода на общото събрание е възможно да изникнат и други въпроси. А собственикът на клуба ще бъде принуден да отговаря. Обещанията за излизане от дупката и как "Левски" съвсем скоро ще има много силен отбор вече не спасяват положението.

 

В картите асото обикновено е най-силно. Ако си представим за момент футболен клуб "Левски" като колода, Наско Сираков иска да е дори над асото - поне това сочат събитията в клуба през последните седмици.

 

Още по темата