Медия без
политическа реклама

КОМЕНТАР

Разколът в "Левски" е заради жаждата на Сираков за абсолютна власт

Намеренията на собственика за пълен контрол в клуба се сблъсква с това на основния спонсор - феновете

Доброто взаимодействие и хармонията между Ивайло Ивков, Станимир Стоилов и Наско Сираков (от ляво на дясно) в "Левски" изглеждат сериозно нарушени.
БГНЕС
Доброто взаимодействие и хармонията между Ивайло Ивков, Станимир Стоилов и Наско Сираков (от ляво на дясно) в "Левски" изглеждат сериозно нарушени.

В картите асото обикновено е най-силно. Ако си представим за момент футболен клуб "Левски" като колода, Наско Сираков иска да е дори над асото - поне това сочат събитията в клуба през последните седмици.

Тези събития са сигнал за силни подводни течения, за отсъствие на предишното единомислие и за тревожни конфронтации в най-неподходящ момент. Не че в "Левски" е имало подходящ момент след напускането на Васил Божков и турбулентния период от началото на 2020 г. насам. 

Въпреки уверенията на собственика Сираков, че нещата ще тръгнат на добре в следващите месеци/половин година/година (според различните му изказвания), това така и не става. Не стават и други неща. Да оставим настрана отказа на кандидат-купувача "Юнайтед груп", който бе тежък удар за клуба и да си спомним само ясните обещания на Сираков, които така и не видяхме осъществени.

"35% от акциите ще бъдат притежание на баскетболния треньор Константин Папазов", заяви той още при стъпването си в клуба. А на 24 май 2022 г. каза: "В един момент "Левски" трябва да стане собственост на левскарите".

Точно тогава уж трябваше Сираков да обяви, че дарява своя мажоритарен дял. Но не - той все така държи 86.6% от акциите. Нито Папазов получи своя дял, нито пък учреденото на 4 май 2022 г. сдружение "Левски" на левскарите", уж създадено, за да притежава акциите и членовете му (редови фенове, платили членски внос) да имат право на глас за важните решения.

Ето и още от Сираков: "Бих искал да Ви уверя, че ще се разделя с акциите, когато съм сигурен, че са в правилните ръце и на точното място. Това решение няма да взема сам. Ще го обсъдя със Станимир Стоилов" (пак през май 2022 г.). Това също си остана само голо обещание, а сега, почти 10 месеца по-късно

 

управлението в "Левски" става все по-авторитарно.

 

Стигна се до там двете най-влиятелни фигури след собственика - изп.-директор Ивайло Ивков и треньорът Станимир Стоилов, да обявят публично своето несъгласие с едноличното управление на Сираков.

Обраният в думите си Ивков дори заяви: "Проблемът на "Левски" не е финансов, а управленски." И се оплака, че не е имал думата за важни решения, като приемането на оферта за Хосе Кордоба за 3 млн. евро, запорирането на сметките на клуба от страна на НАП и т.н. Изп.-директор даже обяви, че е с единия крак извън клуба и очаква да му бъде намерен заместник. А явно и Сираков го игнорира, тъй като не го включи в групата, която преговаря с НАП от името на "Левски" за разсрочването на дълга от 11.5 млн. лв.

Вътрешната опозиция срещу Сираков не се ограничи до публичните признания на Ивков. В този дух се изказа и треньорът Станимир Стоилов, считан за един от най-близките до собственика. И Сираков май остана без двама много важни сподвижници.

"По принцип "Левски" трябва да се управлява тук, в тунела, от треньора, а в кабинета на изпълнителния директор да се взимат решенията. И важните решения да се взимат под зоркия поглед на УС и Надзорния съвет. Но отговорни за решенията трябва да са тези, които са назначени за това и за това им се плаща", заяви Стоилов, визирайки себе си и Ивайло Ивков.

Тези думи бяха изречени с ясното съзнание, че ще бъдат чути не само от Сираков, а и от феновете, които в своите предпочитания отдавна поставят треньора и изпълнителния директор над президента.

А точно феновете са най-малко за пренебрегване, защото фактически са основният спонсор на клуба, след като за една година събраха почти 9 млн. лв. покрай кампанията "Левски" е вечен". Сега, след поредния апел на Сираков, отново се мобилизираха и събраха за нула време 100 000 лв. за погасяване на задълженията към НАП. И тази сума нараства.

Няма как да бъде пренебрегвана тази фенска маса, която вече не иска да бъде само донор и да спасява с лични средства любимия си клуб. Не желае също да чува техните любимци (Стоилов, Ивков) да казват, че искат да напускат заради несъгласие с политиката на клуба или защото думата им няма тежест.

Сектор "Б" си изрази мнението за Сираков и на мача с "Лудогорец" във вторник с транспарант: "Каква е рецептата? Мъри и Иво с истината напред! Ние плътно и категорично зад тях!"

А ден по-късно поясни позицията си с открито подигравателен за Сираков пост във "Фейсбук", в който се казва:

"Наско не присъства в надписа, защото е зает да търси 100 - 150 милиона от измамници докато спира жизненоважни трансфери в очакване на бащица. Има си и други грижи...да осигурява пълна прозрачност както и да помете (водейки 20 000 от вас) цялото БФС. Поради тези визионирски ангажименти на Наско, подкрепяме хората с по- простите цели, които очевидно са сами в битката си: На първо място истината и на второ - решенията да се взимат там, където трябва, а именно на Герена."

Това недоволство към собственика не е ясно накъде ще избие. Особено, след като основни негови обещания не са изпълнени.

 

Пресметнати или отчаяни ходове

 

Наско Сираков, подобно на опитен картоиграч, опитва да изиграе поредната си умела игра. Но вече прозират отчаяни изблици на оптимизъм. Един от тях е уверението, че проблемът с НАП ще се оправи и запорирането в полза на приходната агенция на 30% от всеки постъпил лев в клуба е нещо полезно. Според Ивков обаче този своеобразен валутен борд от страна на НАП е възможно най-лошото решение за "Левски".

А в начертания от Сираков "План Б" след пропадналата смяна на собствеността е замисълът на 6 април общото събрание (разбирай самият той, като основен акционер) да гласува увеличаването на капитала с емитиране на нови акции на стойност от 15 млн. лв. Тези акции ще бъдат предложени на феновете, а очакваните 15 млн. лв. трябва да отидат за спасяване на клуба.

Колко щедро от страна на Сираков - да включи още фенове като акционери. По-щедро би било само да продаде на привържениците 15 млн. от собствените си 26 560 197 акции. Защото след замисленото увеличаване на капитала (в момента той е 30 669 974 лв.) той пак ще остане най-крупният акционер, сиреч - незаобиколим фактор (тогава, при предполагаем нов капитал от 45 669 974 лв., бившият голмайстор на "сините" ще има 57.7%). Излезе дори информация, че увеличаването ще стане само с 3 млн. акции с номинал 1 лв., но с емисионна стойност 5 лв. (т.е. по толкова да плати всеки желаещ), и тогава Сираков ще има още по-голям пакет - 78.8%, независимо от по-големия капитал.

А новината за даряването на 60 000 лв. от страна на Сираков (произлязла от неговата съпруга Илиана Раева) за дълга към НАП прилича повече на блъф от покера за хвърляне на прах в очите на феновете. Които са вече наясно, че главният пилот държи сам да управлява "синия" самолет и от време на време да дърпа тънката струна на фенската преданост, когато има спешна нужда от средства. Но тази струна в един момент може и да се скъса, оставяйки солиста неприятно изненадан.

 

Още по темата

 

Ситуацията в "Левски" се утежни допълнително заради остър конфликт между собственика на футболния клуб Наско Сираков и изпълнителния директор Ивайло Ивков. Последният обяви днес, че не е съгласен с методите на управление на Сираков и смята да си подаде оставката.

 

Въпреки предварителния анонс, мажоритарният собственик на "Левски" (86.

 

Инициативата "Левски" на левскарите" може да промени начина на управление на футболните клубове у нас, свикнали с така опорочения стил на управление тип "бащица".

 

Последвайте ни и в google news бутон