Медия без
политическа реклама

Шеф №2 в "Левски" влезе в тежък конфликт със Сираков

Проблемът на клуба не е финансов, а управленски, обяви изпълнителният директор и допълни, че е готов с оставка

24 Февр. 2023Обновена
Ивайло Ивков слуша въпрос към него по време на днешната пресконференция, на която отправи тежки упреци към начина на управление на собственика на "Левски" Наско Сираков.
СПОРТАЛ
Ивайло Ивков слуша въпрос към него по време на днешната пресконференция, на която отправи тежки упреци към начина на управление на собственика на "Левски" Наско Сираков.

Ситуацията в "Левски" се утежни допълнително заради остър конфликт между собственика на футболния клуб Наско Сираков и изпълнителния директор Ивайло Ивков. Последният обяви днес, че не е съгласен с методите на управление на Сираков и смята да си подаде оставката.

Ивков заяви, че Сираков е попречил на продажбата на Хосе Кордоба за 3 млн. евро, които биха били много важни в настоящия момент за клуба. Също така характеризираната от Сираков като положителна вест, че 30% от приходите в клуба ще отиват директно към НАП за погасяване на огромния дълг на "Левски", бе наречена от Ивков като много неприятна новина, тъй като на практика означава, че финансите на клуба ще бъдат под надзора на борд (т.е. от приходната агенция).

"Проблемът на "Левски" не е финансов, а управленски. Не е изключено да подам оставка, но аз съм отговорен човек. Тук не е място за резки движения, не е като да напусне треньорът. Аз съм единственият, който подписва от името на клуба. Ще дам време на собственика и на ръководството време да решат, с кого да ме сменят. В следващите дни предстои да се подпишат доста документи. Ако отношенията ни се влошат още, няма да е изненада да бъда сменен. Моето мнение е, че всички решения за "Левски" трябва да се взимат в кабинета на изпълнителния директор и няма да отстъпя от това. Когато бях поканен (б.ред. - от Наско Сираков) да заема поста поставих моите условия за работа. Това не се случва и аз не съм ОК с това", заяви Ивайло Ивков на пресконференция. Той заяви също, че близки на Сираков са подели очерняща кампания срещу Ивков.

 

НАМЕСАТА НА СИРАКОВ

Изпълнителният директор даде примери за неправилни, според него, решения от страна на Сираков. Най-вече това е провалената продажба на панамския национал Хосе Кордоба. Към защитника е имало много силен интерес от руския "Сочи", клуба от Мейджър сокър лийг "Ню Йорк Сити", както и от датския "Брьондби". Най-добрата конкретна оферта е била за 3 млн. евро, но в последния момент сделката е била отказана по нареждане на собственика на "Левски". Ивков посочи, че с тези средства е можело да бъдат покрити належащи плащания към НАП и да бъдат привлечени футболисти. Друг показателен момент е изваждането на Ивков от екипа, който преговаря за уреждането на задълженията към НАП. "Големите решения, с които се нагърбихме аз и Станимир Стоилов, се оказаха отвъд нашата воля. Аз не разполагам с възможност да взимам стратегически решения", обясни още Ивков.

Той също така счита за правилно акциите в клуба да са във феновете, които да вземат решения, но това до момента не се случва. И още нещо неприятно каза Ивков по адрес на Сираков: "След финала за купата не трябваше да се застава зад Стоилов само с похвали, а трябваше тогава да купим футболисти. Щяхме да имаме много по-силен отбор, който в момента да е в борбата за титлата".

Същевременно Ивков поясни, че конфликтът със Сираков не е междуличностен, а принципен - заради различни виждания за управлението на клуба.

 

"ДОБРАТА НОВИНА" ЗА НАП

Вчера в изявление собственикът на "Левски" Наско Сираков обяви като положителна новина постигнатото споразумение за пренасочване на 30% от всички постъпления в клуба директно към НАП.

Ивков обаче окачестви това като лош ход за "Левски" и поясни, че се е стремял всячески да избегне подобно доверително управление на сметките на клуба от страна на приходната агенция. Според изпълнителния директор така "Левски" на практика ще бъде поставен под наблюдение от борд в лицето на НАП.

"Левски" ще получи лиценз, защото с новата тежка процедура, която предстои и своебразния борд, в който ни постави НАП, вярвам, че няма да имаме проблем, тъй като ще ни издадат необходимите документи", обясни Ивков.

 

ДЪЛГЪТ КЪМ НАП СЕ Е УВЕЛИЧИЛ

Оказа се, че дългът към НАП вече е около 11.5 млн. лв., тъй като са добавени натрупани местни данъци и такси в размер на 1.5 млн. лв. Имало е надежда голяма част от задължението да бъде платено, тъй като потенциалният купувач на "Левски" в лицето на "Юнайтед груп" е дал обещание да погаси главницата в размер на 7 млн. лв. Това е станало през януари, малко преди кандидатът да прекрати преговорите. "Техните висши ръководства и най-вече господин Шолак подходиха лековато и с неуважение към нашия клуб. Техният отказ дойде в изключително тежък момент", коментира Ивков за провалената сделка. По въпроса за друг голям дълг на "Левски" - към компании на бившия собственик Васил Божков ("Национална лотария" и "Нове холдинг"), изпълнителният директор на клуба коментира, че техните сметки са под запор и съответно въпросните задължения трябва да се оспорят.

 

ЗЛОВРЕДНИ ИНТРИГИ

Ивайло Ивков се оплака също, че страда от интриги, създадени от "близки кръгове до висшето ръководство" (б.ред. - явно се визират приближени на Сираков).

"Върху мен се изляха тонове помия. Те дойдоха от анонимни профили, платени тролове и издания без тежест, но дойдоха. Това засегна моите най-близки хора и семейството ми. Но и ми даде увереност, че сме на прав път и много надълбоко съм бръкнал в нещата. Няма нито един факт, който да сочи за моя грешка. Имаше само омраза, внушения и епитети. Знам кои са кукловодите. Те са близкото обкръжение на висшето ръководство. На тях ще им кажа, лесно ще загасите с милионите си моята светлина, но внимавайте да не останете вие в мрак", посочи Ивков.

 

КОЙ Е ПЛАТИЛ ЛАГЕРА В ДУБАЙ?

Директорът в "Левски" разкри и източника на финансиране на зимната подготовка в Дубай, за да се сложи край на спекулациите. "Бюджетът на "Левски" не е ощетен. Ние трябва да се гордеем, че направихме такъв лагер. Големи компании помогнаха, но не е дарение, а чрез реклама. Най-големият публичен холдинг в България "Еврохолд", и чрез своите дъщерни компании "Евроинс" и "Електрохолд", искаха да рекламират своя бизнес. Другият спонсор е от голямото семейство на "Юнайтед". Там става дума за спонсорство и ТВ права - "Нова броудкастинг груп". Толкова за лагера", заяви Ивков.

 

ПРИЗИВ НА СИРАКОВ

Собственикът на "Левски" Наско Сираков не отговори на казаното от Ивайло Ивков. Вместо това пусна ново обръщение към феновете, в което ги призова да даряват средства, с които да се погасят задълженията към НАП.

"Тази дарителска кампания е първата, в която аз лично Ви призовавам да се включите. Всеки лев преведен по тази сметка отива директно в НАП и намалява задължението на клуба (...) Вярвам, че с общи усилия ще успеем да се справим и наберем така нужните на любимия ни клуб средства в този момент", написа Сираков и приложи банкови сметки. Той обеща също така да даде в най-скоро време пресконференция, на която ще бъде обявен план за набиране на допълнителен капитал на клуба чрез емитиране на акции.

 

Последвайте ни и в google news бутон