Медия без
политическа реклама

2023-та е третата най-добра година в кариерата на Григор Димитров

За седми път първата тенис ракета на България приключва сезона в Топ 20 на света - под №14

20 Ноем. 2023
ЕПА/БГНЕС
Със сълзи на очи, Григор Димитров позира с възпоменателния плакет за второто място на "Мастърс" в Париж след загубения финал срещу най-добрия тенисист в света Новак Джокович.

Григор Димитров ще завърши годината под №14 в световната ранглиста, което превръща изминалия сезон в третия най-силен в цялата кариера на най-добрия български тенисист в историята. Първата ни ракета се изкачи на тази позиция на 6 ноември след достигането си до финала на "Мастърс" турнира в Париж и ще остане там до края на 2023 г., тъй като елитните състезатели - включително 32-годишният хасковлия, вече приключиха сезона си.

Само в два предишни сезона Димитров е заемал по-предно място в годишната ранглиста на професионалната асоциация (АТР). През 2014 г. той финишира под №11, след като игра 1/4-финал на Australian Open, 1/2-финал на "Уимбълдън" и спечели три титли. През 2017 г. пък завърши под №3, след като взе още четири титли, последната от които във Финалите на АТР.

През настоящата година Григор стигна до два финала (на АТР 250 в Женева през май освен този в Париж) и до още четири 1/2-финала. И се завърна в Топ 15 след над 5-годишна пауза - преди този месец той беше там за последно на 29 октомври 2018 г. (като №10).

Григор Димитров официално се завърна в Топ 15 на световната ранглиста по тенис, след като днес АТР публикува обновения вариант. В него най-добрият ни тенисист се изкачва с 3 позиции нагоре - до №14, след като прибави 510 т.

В годишната ранглиста пък Димитров е завършвал в Топ 20 общо седем пъти. Останалите такива случаи са през 2016 г. (№17), 2018 г. (№19), 2019 г. (№20) и 2020 г. (№19). През последните два сезона българският топтенисист завършваше на една и съща позиция - №28. Любопитното е, че това е и най-често заеманото от него място във финалното подреждане, след като той беше там и през 2015 г.

На върха в годишната класация на АТР за 2023 г. стои Новак Джокович, за когото това е осми различен сезон под №1. Което само увеличи собствения му рекорд в това отношение - на второ място във вечната класация по този показател е Пийт Сампрас с шест различни години, а третата позиция делят Джими Конърс, Роджър Федерер и Рафаел Надал с по пет.

Новак Джокович започна с победа 16-ото си участие в заключителния турнир на мъжкия професионален тенис - Финалите на АТР в Торино.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?