facebook
twitter

Наблюдател

Поредната грузинска драма е добре дошла за Кремъл

Любовта и омразата между Москва и Тбилиси ту пламват, ту изгасват заради емоциите и политиците
2359
ЕПА/БГНЕС
Прозападната опозиция в Грузия не е доволна от сближаването на страната със стария "враг" Русия.

Вече почти една седмица в Грузия продължават масовите протести срещу Русия. Поводът за протестите, казват, е едно действие на зам.-председателя на руската Дума (долната камара на парламента) Сергей Гаврилов - по време на посещението си в Тбилиси той седнал в креслото на председателя на грузинския парламент. Това предизвика гнева на грузинските прозападни среди. Скандалът стана в отсъствието на председателя на парламента Иракли Кобахидзе, който по това време беше на визита в столицата на Азербайджан - Баку. Кобахидзе заяви, че би реагирал на поведението на руския си колега, ако се е намирал в Тбилиси, но независимо от това подаде оставка. Хиляди демонстранти се опитаха преди това да превземат парламента. Полицията не успя да овладее ситуацията и реагира със сълзотворен газ и гумени куршуми. Ранените са стотици, сред тях има и журналисти. Кадрите с окървавени лица обиколиха света. Президентът и министър-председателят прекъснаха посещенията си в чужбина. Възникналата криза в Грузия отново постави на фокус дългогодишните напрегнати отношения с Русия.

Според опозицията грузинските власти продават родината си, защото пускат в страната човек, който подкрепя независимостта на отцепилите се грузински области Абхазия и Южна Осетия. Грузия прекъсна дипломатическите отношения с Русия през 2008 г., след като не успя по военен път да си върне двете области и след 5-дневна война с Москва, която загуби. След това Кремъл призна независимостта на Абхазия и Южна Осетия, което сториха още няколко държави като Венецуела, Никарагуа и Вануату.

Последните протести и сблъсъци в Тбилиси заради Русия обаче са добре дошли за Кремъл, тъй като президентът Владимир Путин продължава да губи популярност заради продължаващото обедняване на населението и непопулярни мерки като пенсионната реформа, както и засилването на цензурата в медиите и интернет. Шефът на Сметната палата Алексей Кудрин, който е бивш финансов министър, дори предупреди, че заради това може да се стигне до обществен взрив. Затова, когато телевизионните кадри показаха как гневни грузинци щурмуват парламента заради действията на руската делегация, смазаната

 

пропагандна машина в Русия се задейства с нова сила

 

Основният лайтмотив е известен от години - външният враг отново не спи и русофобията пак надига глава. 

Москва веднага спря всички полети от и до Грузия, при което дори се заговори за евентуална евакуация на хиляди руски туристи в разгара на летния сезон. "В Грузия руснаците са заплашени от физическа опасност, а не от хипотетична", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Ограниченията, въведени от Русия за полети до Грузия, са временни и може да бъдат отменени, когато там стихнат русофобските настроения, но засега това не се наблюдава, допълни той. Почти веднага след това руската Служба за защита на потребителите съобщи, че затяга проверките на качеството на грузинското вино, внасяно в Русия, след като е отчетено повишение на случаите на вино под определените стандарти. Руският пазар е от ключово значение за вината от Грузия и това е поредното дежавю от кризата през 2008 г.

След това и руският външен министър Сергей Лавров наля масло в огъня, като обяви, че Грузия била пример за последиците от геополитическото инженерство на Запада. "Още един пример за последиците от геополитическото инженерство, с което нашите западни колеги се занимават, е Грузия, където западните куратори са готови да си затварят очите за безчинствата на ултранационалистите, за русофобията само за да прекъснат всички връзки на народа на Грузия с нашата страна, да пренапишат нашата обща история", коментира Лавров. Той припомни, че печалните резултати от това към момента се виждали в Украйна, която сляпо следвала съветите от чужбина. Държава с голям потенциал се превърнала в постоянен просител на международни помощи със слаба икономика, каза Лавров.

Руските граждани, които обаче се намират в Грузия, отказват да изпълнят нареждането на президента Владимир Путин и да се приберат в родината си заради безредиците. "Не искам да си тръгвам и не ми трябва никаква "евакуация", защото в Грузия нищо не ме заплашва.

 

Никога не съм се сблъсквала с русофобия,

 

насочена лично към мен. Лозунгите (срещу Русия като окупатор) са претенции към политиката на Русия, а не към народа й", казват руски граждани, които живеят и имат бизнес в Грузия, пред московското издание РБК. Туристите от Русия трябва да продължат да идват в Грузия, защото обичат тази страна, а политиците трябва да решават проблемите, заяви грузинският президент Саломе Зурабишвили в интервю за "Евронюз". М.г. Грузия е била посетена от 1.5 млн. руснаци, като приходите от тях възлизат на стотици милиони долари.

Като цяло темата за Русия продължава силно да поляризира грузинците, които като повечето кавказки народи са силно емоционални хора.  Събитията в Тбилиси с много ранени и панически бягащи руски депутати отвориха една стара, незараснала рана. Един политически протест се превърна в грозен изблик на насилие само за часове. Оттеглянето на президента Михаил Саакашвили през 2013 г. доведе до предпазливо сближаване между двете страни на икономическо ниво, изразяващо се в износ на грузински плодове и зеленчуци за Русия или пък увеличаването на броя на руските туристи в Грузия. Но не и политическо подобряване на отношенията.

Сега опитът на Русия да ускори процеса по църковно-политическото сближаване заплашва да завърши с грандиозен провал. Малка групичка парламентаристи от Москва отпътува до Тбилиси, за да присъства на заседание на така наречената Интерпарламентарна асамблея на православието. Малко известната асоциация съществува от началото на 90-те години, като лидерството си оспорват Русия и Гърция. В момента неин председател е Сергей Гаврилов, член на руската Държавна дума и на Комунистическата партия. Грузинската опозиция протестира още преди неговото посещение, тъй като стана известно, че той е пътувал няколко пъти и до Абхазия и Южна Осетия, които Москва признава за независими държави и е интегрирала в структурите на руската армия.

Според Щефан Майстер, ръководител на германската фондация "Хайнрих Бьол" в Южен Кавказ, причините за протеста са както външни, така и вътрешнополитически, съобщи "Дойче веле". Става въпрос преди всичко за конфликт между управляващата партия "Грузинска мечта" и опозиционните сили на бившия държавен глава Саакашвили. Бившият грузински държавен глава живее в изгнание в Украйна, откъдето подклажда протестите чрез призиви в социалните мрежи. Той нарече последните събития в родината си "бунт" и предрече "падането на режима" в Тбилиси.

 

Вътрешният конфликт вероятно ще се засили

 

преди парламентарните избори през 2020 г., като някои наблюдатели не изключват и предсрочни избори. Особено след като властите в Грузия се съгласиха следващите парламентарни избори да се проведат по пропорционална избирателна система и в условия на нулев избирателен праг. Планирани са преговори за изменение на избирателната система, в които ще участват не само парламентарно представените партии, но и тези, които не са в парламента. Съгласно действащото законодателство в Грузия има смесена избирателна система. От 150 депутати 73-ма се избират по мажоритарна система, а 77 - по пропорционална. Промяната е част от исканията на участниците в масовата демонстрация пред парламента в Тбилиси на 20 юни. Така от тази поредна грузинска драма може да спечелят някои политици и радикални елементи, но не и хората в Грузия и Русия, голяма част от които просто искат да бъдат оставени да си живеят спокойно.

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Отровен с „Новичок“ ще съди Русия за 1 млн. лири

22.09.2019

1555 27
Подготвят визита на Путин у нас през 2020 г.

20.09.2019

1329 15
Теменужка Петкова очаква газ от "Турски поток" догодина

20.09.2019

577 13

Коментари

ablepsia

Поводът за протестите, казват, е едно действие на зам.-председателя на руската Дума (долната камара на парламента) Сергей Гаврилов - по време на посещението си в Тбилиси той седнал в креслото на председателя на грузинския парламент. 

 

 

С "казване" журналистика не се прави. Има видео кой го води до креслото.

Протоколът на грузинския парламент настани председателя на международната конференция там, а Грузия две години правеше всичко възможно конференцията да се проведе там.

 

Поредната постановка на ЦРУ - плакатчетата на соросоидите, рекрутирани да врякат отвън, бяха предварително подготвени, а една депутатка се бе увила в националния флаг предварително. А един гражданин крещеше от трибуната как ще избие всички руснаци - на православна международна конференция това.  Дни преди началото на международната конференция грузинските медии целенасочено разпалваха антируска истерия.

Провокация и инсценировка. Поредното некадърно сценарийче, обикновените грузинци са вбесени от театрото, за което те ще платят скъпо.

 

 

Ларито се срина днес.

 

Руските туристи в Грузия годишно са около 150 000, най-големи са паричните преводи от РФ. Хората се срещаха, опознаваха, спомняха си предишните времена - сащисаните не можеха да търпят такова положение.

Заради шепа вресливи чужди наемници туризмът в бездруго колабиралата република е пред колапс.

Дагоев

Те нямали нищо против туристите. Да бе. Достатъчно е един фашага да напасне руснак и после ама що...ама как....Не сме забравили как избиваха мирното население и имаха наглоста да го дават по телевизията.Ама Путин е виновен.Трябваше да влязат в Тбилиси и връзкоядеца да обесят на площада.

ablepsia

Армения покани всички руски туристи, които са анулирали ваканцията си в Грузия, да я прекарат в Армения!

 

Господ, като реши да накаже някого, в конкретния случай - грузинците...

Тез последните да се заемат по-добре с  дейността на тайната лаборатория "Лугар" на Пентагона  край Тбилиси за биологично оръжие, което действа на точно определени етнически групи, където се експериментира с живи хора. 

Да разпитат бившия американски съветник на Наакашвили Джефри Силвърман - тоя ще им даде достатъчно инфорамация за нея, както и за останалите около 20 подобни лаборатории по цялото постсъветско пространство. В Хохландия са 11 и нас това ни засяга пряко - мор по хора и животни, морбили, хепатит С, сибирска язва, свински грипове,чума по свинете и т.н.

ablepsia

московското издание РБК

 

Е, кво друго да каже петоколонката РБК, освен да цитира разни безфамилни "Марии"? Всеки ден ли ще се позовавате на РБК - вчера, днес, утре и до свършека на света?

 

Впрочем какво е "окупирала" Русия в Грузия?

Или на грузинците не им отърва да си спомнят "нито едни жив абхазец", ммм?

 

Сухуми кой, ако не руската имперска армия го е освободил от турците, щото "окупатор",  и кво общо има Грузия с това? 

 

За горящия Цхинвал, разрушените болници, манастири, жилища, за  избитите и ранени мирни осетинци от грузинската, също православна божем, армия да напомним ли? 

ablepsia

Путин продължава да губи популярност заради продължаващото обедняване на населението и непопулярни мерки като пенсионната реформа, както и засилването на цензурата в медиите и интернет.

 

Вместо вайкане за хала на руснаците, що не сравните тамошната пенсионна реформа и постепенното й въвеждане с тукашната?

И да ни се съобщи у нас отчисляват ли се от данък общ доход примерно разходите за лечение и лекарства.

 

И също как стоят нещата с обедняването на населенето у нас, в най-бедната държава в ЕС-ес, в чиято столица само  собствената й вода е поскъпнала за две години с 25% (вж. статията по-долу)? За всичко останало като ток например да не отваряме дума.

 

Или руснаците да оставят някое келеме, платено отвън, да утрепе някой и друг руснак на "Руставели", както трепаха руските миротворци в Осетия?

За да  се "казва" след това, че на Путин не му пука  за собствените му граждани?

 

Phoenix59

Сергей Гаврилов.Член на Комунистическата партия.Член на руската Държавна Дума.Председател на "Интерпарламентарна асамблея на ПРАВОСЛАВИЕТО". No comment.

juka

Грузия се държи тотално шизофренично. Първо се натиска за домакинството на Интерпарламентарната православна асамблея, създадена по инициатива на правителството на Гърция, на която Сергей Гаврилов е председател на ротационен принцип. Самите грузинци определят мястото на провеждането и местата на всеки участник. Гаварилов просто сяда на посоченото му място. Явно ситуацията е предварително режисирана. За едната бройка не се стига до агресивни действия срещу Гаврилов, което пък си е чиста проба casus belli.

 А после реват и се правят на обидени и засегнати от реакцията на РФ. А причината за демонстрациите е желанието на опозицията, насъсквана от връзкоядеца Саакашвили, да се върне на власт.

  Учудваща е неадекватната реакция на правителството, което едновременно нарича руснаците окупанти и агресори и в същия момент иска те да идвад в Грузия като туристи и бизнесмени. В резултат курса на грузинската валута падна рекордно, ресторантите и хотелите са полупразни. В Грузия промишленост практически няма, половината от населението е ангажирана в селското стопанство, което дава около 12 % от БВП. Основния пазар на грузинските вина е Русия, а руските туристи бяха повече от половината от всички, а оставяха далеч повече от половината пари. И това ако не е самоубийствена шизофренична политика здраве му кажи.

dobadoba

'неадекватната реакция на правителството, което едновременно нарича руснаците окупанти и агресори и в същия момент иска те да идвад в'

Да припомня ли кой хулеше руснаците по същия начин в БГ, само преди няколко години?

⚓️

Хибрида.

президента бивш.

МитOff.

& компания.

От сутрин до вечер.

С това ставаха, с него лягаха.

 

Недоверчив

Щом са аутсорснали външната си политика на ДД ще папат вратовръзки след някой друг месец. Явно там ги управляват същите марионетки и кукли на конци като нашичките, които заради собствения си интерес, или от страх да не бъде разкрито какви точно крадци са, са склонни да си бастисат държавата. Тяхна си работа...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×