facebook
twitter

Наблюдател

Пактът за миграцията се унищожава също като Истанбулската конвенция

С отхвърлянето му се спира едновременно решението на глобален проблем и сe блокира пътят на ЕС като глобален лидер
3513

Втори поред документ с глобално значение за човешките права бива саботиран от антилиберални правителства и политици. Основният инструмент е същият - дезинформационна пропаганда. По този начин се подчертава линията на разделението между либералния и антилибералния свят и се слага прът в колелата на ЕС. Точно както се случи с Истанбулската конвенция, където беше измислена несъществуваща джендър идеология, глобалният пакт за миграцията, който освен всичко друго е много важен и за запазването на мултилатерализма (сътрудничеството на глобално ниво), се представя като документ, който се опитва да пробута мигрантите като бежанци, като нещо задължително за прилагане и изобщо като нещо, което ще отвори шлюзовете и ще доведе до заливане на Европа от мигранти, маскирани като бежанци. Точно както с Истанбулската конвенция - нищо общо с действителността. До момента държавите от ЕС, които са отказали да подпишат документа на срещата на върха в Маракеш, Мароко, на 10 и 11 декември са Унгария, Австрия, от понеделник България, а много вероятно е към тях да се присъединят Полша и Чехия. Най-яркият пример за тази подмяна на реалността с друга представи Хърватия, която все още не е обявила дали ще подпише. Много е възможно точно както стана с Истанбулската конвенция, пактът да бъде подписан, но след тежка вътрешно национална битка. Една от причините ратификацията на Истанбулската конвенция да мине успешно в Хърватия беше, че премиерът Андрей Пленкович я взе присърце и поведе лична кампания, с която рискува политическата си кариера в подкрепа на документа. С негова помощ, а също и с активното участие на мнозина мъже журналисти, които се бориха за документа, той беше ратифициран. 

Какво се случи?

През август хърватската президентка Колинда Грабар-Китарович, станала любимка по света заради футболната й запалянковщина на Световното в Русия, подкрепи пакта с официално писмо до генералния секретар на ООН. Миналата седмица обаче тя изненадващо отказа да пътува до Маракеш за подписването на пакта. При това го направи, без да се консултира с правителството, както е длъжна по закон – нещо, което беше предмет на неколкодневни престрелки между Пантовчак и Бански двори (президентството и правителството). Хърватската външна политика има една особеност, че е разделена между изпълнителната власт и президентската институция, но в крайна сметка последната дума е на правителството. Президентката беше хваната в много неудобна ситуация от медиите, които настояваха да разберат защо отказва да отиде в Маракеш и какво не й харесва в пакта. Отговорите й бяха твърде обтекаеми и общи. Стигна се и до комичната ситуация тя да хване микрофона на журналиста на регионалната телевизия N1 (филиал на CNN) Хървойе Крешич, който настояваше тя да отговори на въпросите му. Президентката дълго време не пусна микрофона, фрустрирана от неудобните въпроси. Накрая приключи със заявлението, че не е длъжна да дава обяснения за пътуванията си. Съвсем по антилибералски. По-нататък съпротивата й беше подхваната от проусташка фракция в градския парламент в Загреб, чиято основна фигура е младата Бруна Есих. По същата телевизия N1 тя заяви, че документът подменя трактовката за мигранти с тази за бежанци и че веднъж подписали, държавите са задължени да приемат мигранти. Впрочем тези опорни точки не са само нейни. Използват се от всички противници на глобалния пакт.

Нищо подобно не пише в пакта

Точно обратното. Още в четвърти член пактът посочва, че трябва да се прави ясна разлика между мигранти и бежанци и че само бежанците подлежат на специфична международна защита. Това, което вероятно "обърква" неофашистите, е, че същият този член казва, че бежанците и мигрантите имат право на същите универсални човешки права и основни свободи, които "трябва да бъдат уважавани, защитавани и изпълнявани по всяко време". Големият им проблем вероятно е, че пактът акцентира много задълбочено върху нуждата от боравене и предоставяне на конкретни и коректни данни и доказателства за мигрантите, както и от подробна информация за настоящите и потенциалните мигранти, техните права и задължения. Още в член 7 пактът посочва изрично, че не е правнообвързващ документ. Целта му е да стимулира международното сътрудничество и да постигне общо съгласие, че миграцията не е проблем, с който която и да било страна може да се справи сама. Целите на пакта за безопасна, законна и редовна миграция са общо 23, като най-важните сред тях са събиране и използване на точна информация, което включва също предоставянето на вярна и навременна информация за всички етапи на миграцията; намаляване на причините, поради които мигрантите напускат страните си; предоставяне на редовни и гъвкави начини за законна миграция; създаване на етични и безопасни условия за мигрантите; управление на границите; елиминиране на дискриминацията; използване на задържането само като крайна мярка; работа върху интеграцията на мигрантите в обществото. 
Като прочете човек тези 23 цели, си дава сметка, че са насочени към онези политически сили, за които пропагандата, фалшивите новини и алтернативните факти са основен политически инструмент за печелене на власт. Не е чудно при това положение, че именно този тип политически сили са толкова яростни противници на един пакт, който не стига, че не е правнообвързващ, но дори е доста смислен и предлага решения, които впрочем са на масата в ЕС от три години. Притесняват се, че ако се обвържат с този пакт, ще трябва да казват истината. А ако кажат истината, ще трябва да признаят, че досега са лъгали за мигрантите. 
Ако Хърватия откаже да подпише глобалния пакт за миграцията, страните - членки на ЕС, ще станат общо три сигурни и две потенциални (Чехия и Полша все още не са казали категорично, но най-вероятно ще откажат). Това задълбава разделителната линия, която впрочем, по отношение на социалните права съществува от векове между Източна и Западна Европа. И точно както българското нератифициране на Истанбулската конвенция пречи на превръщането на защитата на жените от домашно насилие в общоевропейско законодателство, така и неподписването на миграционния пакт на ООН слага още една пръчка към вече целия сноп, който спъва общоевропейската миграционна политика. Плюс един неприятен глобален бонус – това е глобален пакт, тоест ако ЕС не може поне на международна сцена, като единствения мощен защитник на мултилатерализма, да говори като един по тема, която пряко засяга правата на човека, основните свободи и демокрацията (под формата на информиран избор), това нанася силен удар върху амбицията на Съюза да има обща външна политика. Това все повече стеснява обсега на ЕС по външнополитически теми, които досега се подразбираха от само себе си и дори изглеждаха клише – да изнася своята ценностна система на фундаментални свободи, човешки права, демокрация (либерална), медийна свобода, върховенство на закона. Всичко това изглежда поставено под въпрос в самия ЕС, което от своя страна го дискредитира като естествен преносител в глобален план. 
С други думи, миграционният пакт е куршум, който цели два заека едновременно – спира глобалното решение на един по своята същност глобален проблем и блокира пътя на ЕС като глобален лидер. Всичко това е в програмата на враговете на Съюза. Съвпадение? Едва ли. По-скоро е закономерност. 

76

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Стратегията за детето е истанбулско дежавю
Консерваторите на Меркел втвърдиха още повече мигрантската си политика

13.02.2019

1505 5
БСП ще сменя управлението, на което е съучастник

12.02.2019

Таня Петкова

6662 21

Коментари

Страници

тошогошев

Какъв ужас че се пречи на негри и араби да нахълтат у нас 

Forza NATO

...проусташи... неофашисти... врагове на Съюза...

 

С такива бранители и ревнители на високозарядното епитетствование, врагове на Съюза му не требат.

Памфуций
снимка на Памфуций

Ми как да нарече човек партии, ръководени от хора, които наричат усташите "герои",  "мъченици" и "жертви", носят усташки кепета и възхваляват  Анте Павелич и неговата "Независима хърватска държава", настояват държавата да спре участието във възпоменанията на жертвите и финансирането на Мемориалния център "Ясеновац"? 

Forza NATO

Кой това? Бруна Есих и Златко Хасанбегович ли? 

 

Но нека оставим за момент вътрешнохърватските измерения, щото нито си списваме оттам блога като Аделини, нито широката публика се интересува толкова.

...Впрочем тези опорни точки не са само нейни. Използват се от всички противници на глобалния пакт.

Нищо подобно не пише в пакта

Точно обратното. Още в четвърти член пактът посочва, че трябва да се прави ясна разлика между мигранти и бежанци и че само бежанците подлежат на специфична международна защита. Това, което вероятно "обърква" неофашистите...

Та, кажи сега това "неофашисти" за кого се отнася?

 

За "враговете на Съюза" от края на проповедта да питам ли?

Памфуций
снимка на Памфуций

Ъхъ... за Хасанбегович.

Що се отнася до "неофашистите", моето впечатление е, че цялата статия е в хърватски контекст, ако и Полша и Чехия да са мимолетно споменати. Но несъмнено Марини цели e те това.

https://en.wikipedia.org/wiki/Association_fallacy

Кире

За съжаление президентът Радев вече се изказа в подкрепа на тоя пакт. Или се е изказал без да го е чел? Едва ли... Може би значението му е точно такова.

Пиркс
снимка на Пиркс

Всичко това е в програмата на враговете на Съюза.

 

Коя година е навън? Враги народа - опять...?

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Щом отхвърлиха конвенцията и ми беше ясно, че госпойца марини вече дращи статия, кат ядрен фугас - като хлопне с нея вражините и ще им изпопадат рогите инстантли....

 

Но Фройд би казал че борбата за свободната емиграция в България на яки негри сигурно има основа в сънищата на някои жени, ам нейсе, няма да им мислим желанията....

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Туй изказване е сред основанията за Истанбулската конвенция.

Meto_ot_Interneto

С епитетите сме свикнали. Проблемът е в това, че "същият този член казва, че бежанците и мигрантите имат право на същите универсални човешки права и основни свободи". Това на практика поставя знак за равенство между истинските бежанци и икономическите мигранти, които се опитват незаконно да влизат в други страни.

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Поставя знак на равенство между човешките същества бежанци, мигранти и резиденти.

 

Равенство по отношение на едни и същи (няма други, или?)

универсални човешки права и основни свободи.

 

Нещо против?

 

А, Памфуций веднага бил репликирал ?

Памфуций
снимка на Памфуций

бежанците и мигрантите имат право на същите универсални човешки права и основни свободи". Това на практика поставя знак за равенство между истинските бежанци и икономическите мигранти, които се опитват незаконно да влизат в други страни.

 

Концепцията за човешки права, според теб трябва да изключва мигрантите, защото те не са "членове на човешкия род", както е записано във Всеобщата декларация за правата на човека?

 

доктор Гилотен

"Още в член 7 пактът посочва изрично, че не е правнообвързващ документ"

Лъжелибералите, искащи да замлъкнат всички, несъгласни с тях, което е изключително "свободолюбиво"("либерално"), имат затруднения (напълно са скарани, когато им изнася) с основите на умозаключението (принципи на логиката) - ако Пактът е незадължителен и всяка страна, подписала Пакта може да не се съобразява с него, защо е нужно  на Пакта  задължително да му бъде придадена правна сила от българското законодателство (ратификация)?

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Да, защо изобщо хората се срещат, си говорят, изказват мнения, търсят сечения на интересите си, търсят първо мир, а после война?

Джиджи

Концепцията за човешки права, според теб трябва да изключва мигрантите, защото те не са "членове на човешкия род", както е записано във Всеобщата декларация за правата на човека?

Ама май за незаконните икономически мигранти нищо не е записано във "Всеопщата декларация за правата на човека", а?

 

Що се пра'иш на ударен, Памфуций? ?

 

Мето ти го е рекъл по-горе ф праф текст❗️

 

А Аделина Марини да **** ****** !!! ?

 

Заедно с неолибералите, които ветър ги духа на бел кон! ???

 

Абе, що тук в пиктограмите нема кон ❓?❓

 

 

 

 

 

 

Памфуций
снимка на Памфуций

"Още в член 7 пактът посочва изрично, че не е правнообвързващ документ"

Лъжелибералите, искащи да замлъкнат всички, несъгласни със тях, което е изключително "свободолюбиво"("либерално"), имат затруднения (напълно са скарани, когато им изнася) с основите на умозаключението (принципи на логиката) - ако Пактът е незадължителен и всяка страна, подписала Пакта може да не се съобразява с него, защо е нужно  на Пакта  задължително да му бъде придадена правна сила от българското законодателство (ратификация)?

Либералите. лъже- или не, при все проявите на недиалогичност, не са запушили устата на никого , вкл. и не са блокирали възможността ти да дращиш г;упости из форумите. Марини още в следващото изречение е изредила целите на пакта.

 

Forza NATO

Апропо, понеже се задава ново истанбулско ризораздирание, ето текста на проекта за въпросния Глобален пакт (на ингилизки), та да не караме само по преразкази и цитати:

 

https://refugeesmigrants.un.org/sites/default/file...

 

Четете, разбирайте, тълкувайте, клеймете, заклевайте каквото и колкото искате, но поне, ако може, в тази поредност.  ?

 

Между другото, как пък цъфна тоя Пакт, та спести на проповедничката нуждата да ни осветли за избора на шпиценкомандант на неофашиското ЕНП?!  ?

 

Някой разбра ли как са гласували българските народняци извън ГЕРБ?

Памфуций
снимка на Памфуций

За Светослав Малинов ли питаш?

Не е присъствал на конгреса на ЕНП, доколкото знам, защото ДСБ не са успели да платят членския си внос и не е бил допуснат.

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Членски внос??

За да има достъп европейски депутат?

Нещо не е наред в Европа.

Джиджи

Четете, разбирайте, тълкувайте, клеймете, заклевайте каквото и колкото искате, но поне, ако може, в тази поредност.

Ние таа поредност я усвоихме още от ИстаМбулската Конфекция и никогиш не моем я забравим! ?

onzi

За съжаление президентът Радев вече се изказа в подкрепа на тоя пакт.

и що трябва да лъжеш? радев е споменал въпросния пакт само във вид на сравнение, ей тук:

Международната миграция е глобален феномен и само чрез съвместни усилия, като Глобалния пакт по миграция, можем да осигурим балансиран подход, който да включва зачитането на човешките права и международното хуманитарно право, както и ефективен контрол на границите и реадмисия.

по-добре вземи да прочетеш цялото:

https://www.president.bg/cat49/1069/izkazvane-na-p...

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Да ме прощаваш, но това е напълно ясно положително позоваване на Пакта.

Което само прави чест на президента Радев.

Кире

Ааа, не извъртай ? Радев се изказа положително за тоя пакт и ако нямаш против - първи пуснах тук същия линк към изказването му. Така че Радев е за Пакта за миграция, но го разбира като система, която да регулира тоя процес. 

 

Изглежда трафикантите не искат това да се случи. А се трафикират хора за органи, проституция и всякакви гнусотии. Жалко, че не го разбирате и подкрепяте тия практики.

Джиджи

Ср., 14/11/2018 - 22:58 (нов)

@Forza NATO

Между другото, как пък цъфна тоя Пакт, та спести на проповедничката нуждата да ни осветли за избора на шпиценкомандант на неофашиското ЕНП?! 

Сори, Форца, но тук не си прав. Изобщо не става дума за „шпиценкомандант”, а за номинации на отделните държави-членки на ЕС за бъдещ председател на Европейската комисия❗️

 

А ако зе теб е шпиценкомедант, аз нямам кво друго да река. ?

Forza NATO

Шпицен-ът беше шегичка с поредната кичозна чуждица, която ни се натрапи. ?

 

Друг обаче е въпросът, че и ти май не си много наясно какво / чий точно е шпицбергенът...

...номинации на отделните държави-членки на ЕС за бъдещ председател на Европейската комисия!

?

доктор Гилотен

Лъжелибералите, искащи да замлъкнат всички, несъгласни с вас, което е изключително "свободолюбиво"("либерално"), ще ви питам още нещо, на което не сте длъжни да отговаряте, разбира се - само унгарците ли, защото гласуват, както са си решили, ще гоните от Европа или всички угро-фини?

Питам, защото Дядо Мраз живее в Лапландия, а лапландците са угро-фини и фъ:ст нейшън пийпъл в тази обширна част на Европа (първите хора изобщо заселили се там, даже преди нас, индо-европейците), да не вземе да го отнесе и той, Дядо Мраз/дядо Коледа, че всички деца, очакващи подаръци по Коледа, ще бъдат страшно разочаровани след около 6 седмици.

Sine_metu

С отхвърлянето му се спира едновременно решението на глобален проблем и сe блокира пътят на ЕС като глобален лидер

 

Голем праз

Джиджи

С отхвърлянето му се спира едновременно решението на глобален проблем и сe блокира пътя на ЕС като глобален лидер

Но пък се отприщва пътя на Дядо Мраз! ? ? ?

 

?

 

Sine_metu

Ср., 14/11/2018 - 23:14 (нов)

Джиджи

 

Абе, що тук в пиктограмите нема кон ❓?❓

 

Щото бобът ша го изеде

Джиджи

То па един боп! ?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×