Медия без
политическа реклама

Бандити в МВР - колко мило, колко родно

Новото нормално - наркоотдел взема по 50 000 лв. "за чадър", половин РПУ прибира такси от заведения, а полицейски началници крадат от жена печеливш тото фиш

Илияна Кирилова
Всички опити на МВР за самоочистване приличат на рекламни кампании, отколкото на истинска борба с корупцията и с бандитизма в системата.

Ако се заслушате в споровете между прокуратурата и МВР през последната година, ще останете с впечатление, че не става дума за държавни институции, а за стройно изградени престъпни групировки, които делят територия и влияние.

МВР твърди, че държавното обвинение прикрива зловещи престъпления и дори участва в тях, включително и когато става дума за канибалски заплахи, за откраднати милиарди или пък дори за изнудвания за отнемане на цели бизнеси. Прокуратурата не остана длъжна с обвинения срещу МВР

 

как най-високопоставените му представители са набъркани в наркотрафик

 

от Южна Америка или как рекетират заведения в цели столични райони.

Случаят със зловещата катастрофа на бул. "Черни връх" не направи изключение. Едната страна подхвърли как е имало откази да се образуват досъдебни производства срещу обвинения за трагедията Георги Семерджиев. Другата обясняваше как МВР го издирвало общодържавно седмици наред, а след катастрофата следствие и прокуратура го открили за 5 минути.

Случаят само показа, че престъпността в самото МВР е ламя с много глави, а не е гущер, който може да си отреже опашката.

Засега сюжетът се движи по атрактивната линия за полицайката, която е проверявана дали е помагала на Семерджиев с информация, дали му е занесла стълба, или само е организирала други полицаи да го направят. Или пък как полицаи му осигурявали сигурност и информация, защото си миели колите безплатно в неговата автомивка. Дори само това е достатъчно скандално, за да покаже за какво става дума по районните полицейски управления. Но е сигурно, че не е само това. Прокуратурата вече е образувала досъдебно производство срещу предполагаеми бандити в МВР, покровителствали  въпросносното лице и са търгували с влияние. На 11 юни т.г. той е хванат след гонитба с патрул, след това е установено, че кара дрогиран. Внезапно казва на полицаите, че има да взима нещо от колата, отишъл до нея и избягал. Сигурно сега ще мине в рубриката неподготвени полицаи, но и от километри е ясно, че той години наред е пазен и му е позволявано да прави каквото си поиска. След сегашното му задържане се появиха множество клипове как кара автомобила си с пуснати полицейски светлини, а в колата му на местопроизшествието бяха открити две стоп палки на МВР. Според прокуратурата 

 

дали Семерджиев е работел за МВР служба, се проверява детайлно

 

Това даде основание на много експерти да заговорят за очевидна симбиоза на полиция и престъпност. Депутатът и бивш секретар на МВР Николай Радулов обяви пред Нова тв, че Георги Семерджиев се е ползвал от закрила продължително време. „Няма как, ако не е член на някаква организация, включваща полицаи и прокурори, която се облагодетелства за сметка на нещастието на хората”, подчерта той. Радулов посочи, че е трудно да се оцени колко голяма е такава група, но според него  има височайшо покровителство. Той коментира и историята с полицайката, като обяви, че най-рисковото място за назначаване в полицията в момента е най-ниското полицейско ниво, " за да се запълнят щатни бройки, се правят много сериозни компромиси", "провеждат се по-скоро психологически разговори, а не конкурси”. По негово мнение има много такива полицайки вече в МВР.

„Имаше няколко случая в последните години, в които

 

много хубави полицайки участваха в скандални случаи

 

На „Орлов мост” една беше участвала в побой - и пак беше от Първо районно. В побоя зад колоните също имаше жена. Има доста фрапантни девойки, които обичат да се обличат в униформа и да работят на рискови места”, подчерта Радулов. 

За симбиоза между органите на властта и престъпността говори и бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров."В началото на прехода с изненада констатирахме, че органите на властта са част от престъпната верига. Само си говорим за реформа в сферата на сигурността и обществения ред, но резултатът е никакъв", смята той.  Според него проблемите в МВР са комплексни - като се започне от подбора на кадри, премине се през обучението им и се стигне до контрола им. "Голяма част от тези елементи не се осъществяват както трябва. Психологическият подбор би трябвало да отговори дали потенциалният кандидат е склонен към нарушаване на закона и корумпиране", твърди той и допълва, че свидетелите не би трябвало да имат "чадър". "Част от нещата са разписани. Сътрудниците не бива да бъдат закачани, защото имат по-важна задача. Нещата са по средата. Това беше стара порочна практика", разкрива Гяуров.

Има достатъчно случаи, и то дори само през последните две-три години, които не само доказват думите на експертите, но и показват, че случаят "Семерджиев" е само розова приказка за корупцията и бандитизма в МВР.

Преди две години бяха направени шумни разкрития от прокуратурата и Вътрешна сигурност на МВР след ареста на двама шефове на борбата с наркотрафика в ГДБОП. Твърдеше се, че това е безпрецедентно разкритие, а задържаните са  методисти на всички служители от системата на МВР, пряко ангажирани с противодействие на наркопрестъпленията и са били контактна точка и с европейските служби в Шенген, Интерпол и ЕС.

 

Опъвали  чадър над наркодилърите  и взимали по 50 000 лв. месечно

 

Бяха обвинени, че парите са искани и получавани като „хонорар“ за протекции - затрудняване или осуетяване на разработки на отдела срещу дадената наркогрупа, предприемане на действия и образуване на досъдебни производства срещу нейни конкуренти, предоставяне на информация за подготвяни полицейски операции с цел укриване на доказателства и на участници в престъпната дейност.

В разкритията участва лично главният прокурор Иван Гешев, а случаят беше адмириран и от тогавашния премиер Бойко Борисов. 

 

Двете лица имали нерегламентирани прояви още от 2014 г.

 

Но познавали много добре системата, знаели как да се прикриват, били много нагли и безпрецедентно арогантни, и така останали дълго ненаказани. Полицаите твърдят, че са натопени. Точно тогава бяха хванати на две места по няколкостотин килограма кокаин - в сак и в кашони с лайм и банани. Те даваха пример, че показанията срещу тях са само от наркодилъри, които са разработвали и задържали през годините.

Каквато и да е истината, нещата с престъпността в МВР изглеждат зловещо. В централно столично РПУ бяха арестувани 6-има души, някои от които на високи позиции, които са изнудвали почти всички заведения в района и са взимали такса спокойствие, обичайно по 2000 лв. месечно.

Други началници, отново в столично РПУ, бяха откраднали печеливш тото фиш от възрастна жена за 12 000 лв. Тя се оплакала, че е откраднат портфейлът й от джебчийка в трамвая.  Малко преди кражбата жената проверила в тото пункта, че фишът й е печеливш, но касиерката й казала, че печалби над 10 000 лева се изплащат в централата на тотото. Полицаите намерили джебчийката, намерили и фиша, но вместо да го върнат, го прибрали. Зам.-директор на РПУ дори изпратил писмо до тотализатора, в което указвал да се води кореспонденция не с други органи на МВР, а само и единствено с него. И накрая депозирал печелившия фиш и собствената си банкова сметка в тотото, за да получи печалбата.

Става дума за истории, които са извадени на бял свят. А колко такива, че и по-големи има под полицейското одяло? Ако надолу става дума за десетки хиляди месечно, какви ли суми се разпределят по високите етажи? 

Става дума не само за настоящи процеси, а за тенденции, за окопаване на хора, групировки. За шефове, които са си тръгвали от МВР с папки, дискети, дискове, флашки, ксерокопия от разработки. Как ли са били използвани?  

Очакването на обществеността е да не й се хвърля прах в очите, а да бъде ударена подкупността от най-горе до най-долу. Това е единственият начин да се докаже, че в МВР не съществува вътрешноведомствена омерта.

Още по темата