Медия без
политическа реклама

Полански разследва аферата "Драйфус"

Историческата драма "Офицер и шпионин" идва с награди от Венеция и заявка за още отличия занапред

Какво отличава Драйфус (вторият отпред) от останалите офицери? Етническият произход.
снимка: Синелибри
Какво отличава Драйфус (вторият отпред) от останалите офицери? Етническият произход.

Въпреки нестихващата лоша репутация на Роман Полански - не стига обвинението в блудство с малолетна, заради което го гонят Щатите, ами неотдавна и пълнолетна актриса го обвини в изнасилване някъде през 70-те - 86-годишният поляк продължава да прави филми, тъй както умее, и редовно да печели награди с тях. Най-новият му "Офицер и шпионин" вече заслужи два приза от фестивала във Венеция, макар председателката на журито Лукреция Мартел демонстративно да се изнесе от прожекцията му. Сега е сред фаворитите и за предстоящите в събота европейски филмови награди. 

У нас филмът, вдъхновен от исторически събития - аферата "Драйфус" - бе премиерен първо на фестивала "Синелибри", бидейки адаптация по романа на Робърт Харис (с него Полански си е сътрудничил и преди). Сега вече може да се види и в широко разпространение из страната. Каквито и мрачни страни да има личността на Полански, той остава голям режисьор и половин век след "Бебето на Розмари". В последните две десетилетия качеството на лентите му следва колеблива траектория, но този е от по-добрите.

Жан Дюжарден, носител на "Оскар" преди няколко години за немия "Артистът", този път блести ярко в роля с доста реплики. Неговият персонаж полк. Жорж Пикар пристига в парижкото  контраразузнаване в края на ХIХ век, две години след като офицерът Алфред Драйфус (Луи Гарел) е жестоко осъден за държавна измяна. Скалъпеният процес е несъмнено подкладен от неговия - недолюбван еднакво от властите и плебса - еврейски произход. Малко след средата на филма има една масова сцена на улицата, която удря челно със смайващото разкритие, че лудите идеи на Хитлер и Холокостът не са паднали от небето. 

Докато навигира през море от корупция, мързел, мърлявщина и доносничество, Пикар от любопитство се заравя в случая "Драйфус", разкрива изненадващи факти и се ангажира с гражданския дълг да реабилитира несправедливо осъдения. Историите за самотния боец срещу системата не са от вчера, нито пък са загубили своята актуалност. Писателят сценарист Харис и режисьорът Полански разчитат на класически драматургични похвати, докато фабулата бавно проправя пътя си към развръзката. "Офицер и шпионин" е дълъг, подробен и внимателен в детайлите филм, в началото по-беден на динамика и приспивен. Впоследствие Дюжарден се развихря въпреки сивия кабинетен декор, а съдебните сцени са достойни за екранизация по Гришам - въпреки старовремските костюми и мизансцени. Операторската работа на Паскал Еделман и великолепната музика на Александър Деспла също подсилват въздействието на достолепната историческа драма. 

Сякаш крехък биографичен елемент се прокрадва във второстепенната сюжетна линия, проследяваща тайната връзка на Пикар с омъжената за големец Полин (съпругата на режисьора Еманюел Сене) - Полански по-добре от всеки друг знае как прегрешенията от частно естество могат да опетнят непоправимо реномето ти. 

Любопитен факт: в ролята на ген. Мерсие се появява роденият в Монако актьор от български произход Владимир Йорданов. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата