Медия без
политическа реклама

Засилва се обстрелът по границата между Армения и Азербайджан

29 Юли 2020
Позиция на арменската армия по границата с Азербайджан
mil.am
Позиция на арменската армия по границата с Азербайджан

Пограничният конфликт между Армения и Азербайджан, който започна на 12 юли, ескалира през последното денонощие.

От министерството на отбраната на Армения обявиха, че през изминалата нощ азербайджанската страна 22 пъти е нарушила режима за прекратяване на огъня по  границата, като е произвела 497 изстрела.

"Противникът стреля по арменските позиции с различни видове оръжие 22 пъти, като произвете общо 497 изстрела", написа на профила си във "Фейсбук" прессекретарката на арменското отбранително министерство Шушан Степанян.

Според нея обстрелвани са били арменските бойни постове близо до селата Колагир, Мовсес, Неркин Кармирахбюр, Коти, Ерасх, Чива, Зангакатун, Елпин, Бардзруни и Ангегакот.

Същевременно министерството на отбраната на Азербайджан обяви за 65 обстрела на неговите позиции по границата с Армения. Пояснява се, че арменските военни са използвали голямогалибрени картечници, снайперски карабини и 60-милиметрови минохвъргачки.

"Подразделения на арменските въоръжени сили за едно денонощие нарушиха режима за прекратяване на огъня 65 пъти. От позиции, разположени в селата Мосесгех, Чинари, Айгедзор в Бердския район и на безименни височинки на територията на Чамбарския район, Армения подложи на обстрел позициите на азербайджанската армия в селата Агдам, Агбулаг, Мунджуглу, Заманли, както и наши позиции в Товузкия и Гедабекския райони", уточнява пресслужбата на министерството.

Бойните действия на армено-азербайджанската граница започнаха на 12 юли в Товузкия и Тавушкия райони, които граничат също така и с Грузия и се намират на няколкостотин километра от Нагорни Карабах. По-късно Азербайзжан заяви, че изострянето на обстановката се е разпростряло и до контактната линия в Карабах - Агдамския, Ходжавендския, Физулинския, Джебраилския, Херанбойския и Тертерския райони. На свой ред Армения съобщава за престрелки само на северния участък по границата - на стотици километри от Карабах и Нахичеванската автономна република.

По информация от Баку в конфликта досега са загинали 12 азербайджански военни, включително един генерал. Арменската страна обяви смъртта на шестима военни, плюс десет ранени, един от които - мирен жител.

И двете държави обвиняват за бойните действия другата. Редица страни и международни организации изразиха тревога от изострянето на ситуацията по армено-азербайджанската граница и призоваха двете страни към диалог. МВнР на Русия дори изрази готовност да стане посредник за стабилизацията на обстановката в региона.

Последвайте ни и в google news бутон