Медия без
политическа реклама

Западни лидери съзират "разведряване" с Москва

НАТО, ЕС и САЩ смятат, че намалява опасността от война заради Украйна

09 Февр. 2022
Ваймарският триъгълник Макрон, Шолц и Дуда (отдясно наляво)
ЕПА/БГНЕС
Ваймарският триъгълник Макрон, Шолц и Дуда (отдясно наляво)

Германия, Франция и Полша са единни в желанието си да запазят мира в Европа, заяви германският канцлер Олаф Шолц в Берлин редом с френския президент Еманюел Макрон и полския президент Анджей Дуда. Те се срещнаха вчера във форма̀та на т.нар. Ваймарски триъгълник, за да съгласуват позициите си след посещенията на Шолц във Вашингтон и на Макрон в Москва и Киев, предадоха световните агенции.

"Общата ни цел е да предотвратим война в Европа. Придвижването на руски войски към украниската граница буди сериозни притеснения и в това отношение оценките ни за ситуацията са идентични", каза канцлерът на Германия. Полският президент Анджей Дуда заяви, че война може да бъде избегната със солидарност между европейците. Еманюел Макрон призова за "стабилен" диалог с Русия - това според него е "единственият път към мира в Украйна".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг оцени положително посещението на Макрон в Москва и Киев, съобщи "Ла Вангуардия". "Нуждаем се от диалог с Русия в различни формати, затова смятам, че е добре, че Макрон отиде в Москва и Киев", каза генералният секретар. "Но е твърде рано да се каже, че дезескалацията е по-близо. Нямаме яснота за намеренията на руския президент Владимир Путин", заяви Столтенберг. 

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел забеляза следз посещението на Макрон "елемент на разведряване" в кризата между Запада и Москва. "Доколкото хората са готови да седнат на масата за преговори и да разговарят, мисля, че има надежда да не се стигне до военна конфронтация", заяви Жозеп Борел пред репортери в края на посещението си във Вашингтон. В този смисъл посещението на Макрон в понеделник с руския му колега Владимир Путин беше "положителен сигнал" и "добра инициатива", добави Борел. "Посещението на президента Макрон в Москва беше важно, но то не доведе до чудо", обобщи той.

Съединените щати са окуражени от продължаващите усилия на Франция за дипломатически ангажимент около ситуацията в Украйна, както и от разговорите между френския лидер Еманюел Макрон и руския президент Владимир Путин, каза прессекретката на Белия дом Джен Псаки на редовен брифинг.

Тя обаче подчерта, че Вашингтон засега не може да прецени дали разговорите на Макрон и Путин са довели до реална дезескалация около Украйна. "Все още не можем да правим прогнози за това какво ще направи Путин", каза тя в отговор на журналистически въпрос.

Като Меркел и Де Гол, но не съвсем

Президентът на САЩ Джо Байдън е сравнил германския канцлер Олаф Шолц с предшественчката му Ангела Меркел в частни разговори и също така е изразил мнение, че френският президент Еманюел Макрон "иска да бъде като генерал Шарл де Гол", съобщи телевизионната мрежа NBC, като се позова на източници от американската администрация.

На фона на ситуацията в Украйна Байдън каза, че е видял "много малко познати лица", докато е обикалял Европа, съобщи NBC, цитирана от БГНЕС. На този фон "направи шеговити забележки" по адрес на европейските си колеги. Например, сегашният германски канцлер Шолц няма нищо общо с Меркел, цитира NBC оценката на Байдън, без да уточни какви конкретни различия има предвид американският лидер. Според Байдън френският президент Макрон се стреми да бъде новият Шарл де Гол. Генералът, който ръководи френското съпротивително движение по време на Втората световна война, а след това става основател и първи президент (1959-1969 г.) на Петата република на Франция, все още се смята за една от най-важните политически фигури в страната в най-новата ѝ история.

Последвайте ни и в google news бутон