Quantcast
Водещ руски учен от авиацията загина при падане от високо | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Водещ руски учен от авиацията загина при падане от високо

Бившият ректор на Московския авиационен институт Анатолий Герашченко се спънал по стълби
10 404
Анатолий Герашченко

Един от най-изтъкнатите руски учени в областта на авиацията е загинал при инцидент, съобщи държавната информационна агенция ТАСС, като се позова на пресслужбата на Московския авиационен институт (МАИ). 

Според официалната версия бившият ректор на МАИ Анатолий Герашченко се е спънал по стълби и е паднал от голяма височина.

"На 21 септември 2022 г. в резултат на инцидент загина Анатолий Николаевич Герашченко, доктор на техническите науки, професор, съветник на ректора на Московския авиационен институт - се казва в съобщението. - В момента се сформира комисия за разследване, в която ще участват представители на министерството на образованието и науката, държавната инспекция по труда в Москва и МАИ".

72-годишният Герашченко бе ректор на Московския авиационен институт в периода 2007-2015 г. Той е има много разработки в областта на автоматизираните задвижвания и изпълнителни механизми на въздухоплавателни средства, автор на повече от 100 научни труда и статии в областта на задвижващите системи.

По-рано тази година - през лятото, бяха арестувани по обвинение в държавна измяна трима руски учени от оръжейната програма на страната и по-специално свръхзвуковите полети. Това са д-р Александър Шиплюк (директор на Института по теоретична и приложна механика към Сибирския клон на Руската академия на науките), Анатолий Маслов (главен изследовател на същия институт) и Дмитрий Колкер (изследовател в Института по лазерна физика на Сибирския клон на Руската академия на науките).

Смъртта на Анатолий Герашченко може да бъде причислена като част от поредицата странни фатални инциденти с изтъкнати бизнесмени и държавни служители.

 

 

Още

5 страни от ЕС искат забрана на импорта на диаманти от Русия

26.09.2022

1358
261 000 руснаци са избягали от страната за 4 дни

26.09.2022

1995
Берлин иска забрана за гражданите на ЕС да ръководят руски компании

25.09.2022

1153