Медия без
политическа реклама

Висш командир на "Хизбула" беше убит при израелски удар

Ливанската групировка отвърна с ракетен залп

12 Юни 2024Обновена
"Хизбула" потвърди смъртта на неин лидер
EPA/BGNES
"Хизбула" потвърди смъртта на неин лидер

При израелски удар в Южен Ливан е убит високопоставен командир на "Хизбула", предаде АФП, съобщи БГНЕС. 

Подкрепяната от Иран ливанска групировка съобщи, че убитият командир е Сами Абдала, известен също като Абу Талеб. Ливански военен източник заяви, че Абдала е най-важният член на "Хизбула", който е бил убит досега от началото на войната в Газа.

Ударът е бил нанесен в град Джуаия, на 15 км от израелската граница, и при него са загинали още трима души. По-късно "Хизбула" съобщи за смъртта на втори боец. 

От избухването на войната в ивицата Газа при въздушни удари на Израел срещу Ливан са убити около 300 бойци на „Хизбула“, отбелязва АП.

Ливанската шиитска групировка „Хизбула“ днес е изстреляла залпове ракети към Израел в отговор на удар, при който е бил убит високопоставен командир на движението, съобщи Ройтерс. Агенцията допълва, че напрежението по ливанско-израелската граница се засилва.

Подкрепяната от Иран „Хизбула“ и Израел си разменят удари от избухването на войната в Газа през октомври. Постепенно ескалиращите бойни действия засилват опасенията от още по-мащабен сблъсък между тежковъоръжените противници.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

хизбула, Израел