facebook
twitter

Чужбина

Венецуела затъва в хаос без ток

580
ЕПА/БГНЕС
Автомобил зарежда гориво на една от малкото останали работещи бензиностанции в Каракас в неделя. Caracas / Venezuela

Безпрецедентната енергийна криза във Венецуела, оставила без ток близо 30 милиона души, завлича страната в хаос. Гражданите нямат осветление, вода, средства за транспорт и комуникации и имат все по-големи затруднения в снабдяването с необходимите стоки и продукти, отбелязват световните агенции. Най-малко 15 пациенти са починали в болница, където няма резервни генератори на електричество. Вече има и регистрирани случаи на мародерство в цялата страна, в Каракас бил ограбен супермаркет от разярени гладни хора.

Липсата на ток доведе до колапс в петролната индустрия. Напълно е прекратено товаренето на танкери на терминала Хосе, обявиха от държавната петролна компания. Прекратили са работа и преработвателните предприятия на страната, които преработваха 610 хиляди барела дневно. Заради кризата не работят и повечето от бензиностанциите в страната, от 1800 общо едва 100 все още продават бензини и дизел. Спряха работа летищата, отменени са занятията в училищата.

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо, който е председател на парламента и се обяви за временен президент на страната, призова парламента да обяви извънредно положение, за да позволи влизането на хуманитарна помощ в страната.

Ключови думи:

Венецуела, криза
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Венецуелският парламент назначи алтернативен посланик и в България

21.03.2019

253
Парламентът във Венецуела обяви "състояние на тревога"

13.03.2019

399
САЩ изтеглят дипломатите си от Венецуела

12.03.2019

1669 47

Коментари

сталкер пустиняк

Гражданите нямат осветление, вода, средства за транспорт и комуникации и имат все по-големи затруднения в снабдяването с необходимите стоки и продукти, отбелязват световните агенции.

E, където е победил социализмът това си е нещо нормално. В България последните години от управлението на БКП и първата от управлението на БСП подобни затруднения си бяха нормални. Но венецуелците май не щат точно така да живеят. 

Прабулгар

Незнайно защо се сещам за стария лаф от соца - ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ и накрая парафин с конец.

Evasion

И както едно време, виновни са САЩ и световният империализъм...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×