facebook
twitter

Чужбина

Венецуела затъва в хаос без ток

584
ЕПА/БГНЕС
Автомобил зарежда гориво на една от малкото останали работещи бензиностанции в Каракас в неделя. Caracas / Venezuela

Безпрецедентната енергийна криза във Венецуела, оставила без ток близо 30 милиона души, завлича страната в хаос. Гражданите нямат осветление, вода, средства за транспорт и комуникации и имат все по-големи затруднения в снабдяването с необходимите стоки и продукти, отбелязват световните агенции. Най-малко 15 пациенти са починали в болница, където няма резервни генератори на електричество. Вече има и регистрирани случаи на мародерство в цялата страна, в Каракас бил ограбен супермаркет от разярени гладни хора.

Липсата на ток доведе до колапс в петролната индустрия. Напълно е прекратено товаренето на танкери на терминала Хосе, обявиха от държавната петролна компания. Прекратили са работа и преработвателните предприятия на страната, които преработваха 610 хиляди барела дневно. Заради кризата не работят и повечето от бензиностанциите в страната, от 1800 общо едва 100 все още продават бензини и дизел. Спряха работа летищата, отменени са занятията в училищата.

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо, който е председател на парламента и се обяви за временен президент на страната, призова парламента да обяви извънредно положение, за да позволи влизането на хуманитарна помощ в страната.

Ключови думи:

Венецуела, криза
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Хиляди напускат Венецуела ежедневно

15.06.2019

3171 83
Молдова изпадна в тежка политическа криза

10.06.2019

684 2
Русия допуска увеличаването на военните във Венецуела

07.06.2019

2142 28

Коментари

сталкер пустиняк

Гражданите нямат осветление, вода, средства за транспорт и комуникации и имат все по-големи затруднения в снабдяването с необходимите стоки и продукти, отбелязват световните агенции.

E, където е победил социализмът това си е нещо нормално. В България последните години от управлението на БКП и първата от управлението на БСП подобни затруднения си бяха нормални. Но венецуелците май не щат точно така да живеят. 

Прабулгар

Незнайно защо се сещам за стария лаф от соца - ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ и накрая парафин с конец.

Evasion

И както едно време, виновни са САЩ и световният империализъм...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×