Медия без
политическа реклама

Украйна стартира платформа за набиране на дарения

Донорска организация събра 6,5 млрд. долара в подкрепа на нападнатата страна

05 Май 2022
БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обяви началото на онлайн платформа за набиране на дарения. Средствата ще постъпват в Националната банка на Украйна и ще се използват за отбрана, медицинска помощ и възстановяване на щетите вследствие на руската инвазия.

Платформата за дарения е част от инициативата United24. Всяка седмица ще бъде публикуван отчет за какво се изразходват средствата, пише на сайта на проекта. "Само заедно имаме потенциала да спрем войната, която Русия започна и да възстановим това, което унищожи. Заедно ще победим тиранията", заяви Зеленски.

В същото време френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната ще увеличи помощта си за Украйна от 1,7 млрд. евро на 2 млрд. евро през 2022 г. Видеопосланието на президента беше излъчено по време на донорската конференция във Варшава, предаде БГНЕС

"Франция е заделила общо 1,7 милиарда евро за помощ за Украйна през 2022 г. „Днес искам да обявя, че Франция възнамерява да увеличи подкрепата си до 2 млрд. евро", заяви Макрон. Той уточни, че това решение е взето поради необходимостта да се увеличи хуманитарната помощ за населението, както и да се възстановят инфраструктурните съоръжения. 

На организираната във Варшава от Полша и Швеция донорска конференция за подпомагане на Украйна бяха събрани 6,5 млрд. долара, заяви полският министър-председател Матеуш Моравецки в заключителното си изказване. "Общо събрахме 6,5 млрд. долара. Това е ангажиментът ни до момента", каза той, като подчерта, че сумата все още може да бъде увеличена, тъй като участниците не са изслушали всички заявления, получени на конференцията. "Ще направим така, че тези средства да стигнат до Украйна възможно най-скоро", заяви полският премиер.

По време на конференцията представители на международни организации, държавни глави и правителства на различни страни лично и във видеоформат разказаха за помощта, която е била предоставена на Украйна, обещаха по-нататъшна подкрепа и отпуснаха средства, като внесоха различни суми във всички видове фондации и неправителствени организации, които оказват помощ на Украйна. Планира се тези средства да бъдат заделени за хуманитарна помощ и възстановяване на страната. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата