Медия без
политическа реклама

Украйна е засегната от кибератака срещу правителствени уебсайтове

Хакерите са оставили съобщение с предупреждение: ''Страхувайте се и очаквайте най-лошото''

14 Яну. 2022
Pixabay

Украйна беше засегната от масирана кибератака, в която жертви са уебсайтовете на няколко правителствени ведомства, включително Министерството на външните работи и Министерството на образованието, предават медиите в страната. 

Длъжностни лица казаха, че е твърде рано да се правят каквито и да е заключения за извършителите, но отбелязаха, че  атаката се случва след преговорите за сигурност между Москва и САЩ и техните съюзници, които завършиха без да се постигне съгласие на намаляване на напрежението между двете страни.

Заподозрени в атаката руски хакери са оставили съобщение на сайта на външно министерство, гласящ: ''Украинци! ... Цялата информация за вас стана публична. Страхувайте се и очаквайте най-лошото. Това е вашето минало, настояще и бъдеще."

Върховният представител на Европейския съюз за външна политика и сигурност Жозеп Борел каза, че политическият комитет и комитетът за сигурност на ЕС и кибернетичните звена ще се срещнат, за да решат как да реагират и да подкрепят Киев. ''Ще мобилизираме всичките си ресурси, за да помогнем на Украйна да се справи с това. За съжаление знаехме, че това може да се случи'', каза той и добави, че на този етап е трудно е да се каже кой стои зад това. ''Не мога да виня никого, тъй като нямам доказателства. Но можем да си представим кой го е извършил'', каза той.

Вестник ''Гаридън'' припомня, че през зимата на 2015 г. руски хакери извадиха от строя части от електрическата мрежа на страната, което доведе до загуба на електроенергия и топлина за почти четвърт милион украинци. Повторна атака се случи през 2016 г. През 2017 г. руски хакери пуснаха вируса NotPetya, причинявайки хаос в цялата страна. Мишени бяха банки, вестници и водещи компании.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата