facebook
twitter

Чужбина

Стотици мигранти от кервана стигнаха границата със САЩ

563
ЕПА/БГНЕС
Стотици мигранти от Централна Америка пристигнаха на границата със САЩ край мексиканския град Тихуана.

Близо 400 мигранти от Централна Америка пристигнаха на границата със САЩ, предаде Си Ен Ен. Те са дошли с автобуси в граничния град Тихуана, след като миналата седмица мексиканските власти помогнаха на около 5000 души да продължат похода си към САЩ. Очаква се това да създаде напрежение в района, тъй като американският президент Доналд Тръмп беше категоричен, че ще защитава страната от влизането на мигранти. Той изпрати хиляди войници на границата с Мексико, като миналата седмица някои от тях започнаха учения в близост до мексиканския град Суидад Хуарес. Освен военните мерки президентът Тръмп подписа и указ, който забранява на хора, влезли незаконно в страната, да кандидатстват за убежище. От администрацията на Тръмп заявиха, че това е с цел защита на националния интерес и не е проява на дискриминация. Част от хората, бягащи от бедността и насилието в родните си страни, тръгнаха към САЩ на 13 октомври. Много от дългия път беше изминат от тях пеша, но мигрантите останаха непреклонни в опита си да достигнат САЩ.

 

930812 РОКАДИ

 

Доналд Тръмп възнамерява да уволни ръководителя на апарата на Белия дом Джон Кели, съобщи Ен Би Си. Медията пояснява, че Кели е в конфликтни отношения както със самия президент, така и с редица длъжностни лица. Освен това първата дама Мелания Тръмп също настоявала за уволнението на Кели, от когото поискала да назначи няколко сътрудници в администрацията, но той не отговорил на нейните запитвания от месеци. По-рано бе съобщено, че Мелания Тръмп е поискала уволнението и на Мира Рикардел, която е заместник на Джон Болтън, съветник по въпросите на националната сигурност на Тръмп.

Ключови думи:

САЩ, мигранти
6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Външният министър: Ако САЩ нападнат Венецуела, ще запазим неутралитет

22.02.2019

3705 61
Тръмп не приема в САЩ американка от ИД

22.02.2019

416 2
Путин заплаши Запада с нови оръжия

21.02.2019

1355 9

Коментари

Даскал Цеко

Освен военните мерки президентът Тръмп подписа и указ, който забранява на хора, влезли незаконно в страната, да кандидатстват за убежище. От администрацията на Тръмп заявиха, че това е с цел защита на националния интерес и не е проява на дискриминация.

Айде да е хаирлия - днес в САЩ, утре и в ЕС, ама да не остане за вдруги ден, че ще бъде късно!

 

Само в тоя форум стотици пъти беше изтъквано, натяквано, натрапвано и подчертавано с две дебели и една тънка, че мигрантите, проникнали незаконно на територията на ЕС, са преди всичко нарушители на законовия и административния ред на Съюза, и като такива не подлежат на по-нататъшно обгрижване и разселване, а на строга изолация в специализирани места, с последваща максимално бърза депортация. И това е именно защита на общоевропейския интерес, а не дискриминация.

 

Памфуций
снимка на Памфуций

преди всичко нарушители на законовия и административния ред на Съюза, и като такива не подлежат на по-нататъшно обгрижване и разселване, а на строга изолация в специализирани места, с последваща максимално бърза депортация. И това е именно защита на общоевропейския интерес, а не дискриминация.

Иха. Дори по времето на сталинизма нарушителите на границата ги съдеха индивидуално, преди да им отредят съдбата.

Даскал Цеко

"Иха. Дори по времето на сталинизма нарушителите на границата ги съдеха индивидуално, преди да им отредят съдбата." 

 

Уха (с ударение на У, не на А). По времето на сталинизма нарушителите на границата, ако случайно се разминеха с куршума на граничната бразда, го получаваха индивидуално, след като набързо им отреждаха съдбата (Закон от 9 юни 1935 г. за смъртно наказание при опит за бягство зад граница). 

Памфуций
снимка на Памфуций

Закон от 9 юни 1935 г. за смъртно наказание при опит за бягство зад граница

А за влизане в страната?

Думата ми е, че случаите следва да се разглеждат индивидуално, че съответната държава да реши дали и кого да депортира.

Даскал Цеко

За влизане в страната ли? Ако е било нелегално, съдбата на "влизащите" не се е различавала от тази на "излизащите". Редките късметлии, дето са успявали да отърват куршума, са били пращани за по 15-20 години на "пионерски лагер". 

 

А моята дума е, че когато в съответната държава се изтърсят незаконно над един милион навлеци, те трябва да се третират като закононарушители и с тях трябва да се действа по съкратени процедури. В този смисъл индивидуалното разглеждане на всеки отделен случай автоматично се изпразва откъм съдържание. 

Памфуций
снимка на Памфуций

Няма как да се изтърсят милион човека ей така ненадейно. Разглеждането на всеки случай се изпразва от съдържание, само съответната държава го е изпразнила. Хората имат право на справедлив процес и това трябва да се отнася до всеки стъпил на територията на държавата.

Аз съм учуден как бежанците от Русия след гражданската война, арменци , гърци, евреи и други успяха да получат нансенови паспорти, а днес, при такъв напредък на технологии , скок в комуникация и прочее, е невъзможно да се отсяват бежанци от икономически мигранти.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×