Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шанхай забрани думата "локдаун" и върна ограничителните мерки

03 Юни 2022
ЕПА/БГНЕС

Властите в Шанхай са наредили на медиите да се въздържат от използването на термина "локдаун", предава в. "Гардиън". Това става малко след края на двумесечното блокиране на града заради поредното ковид огнище.

Тази седмица китайският град, в който живеят 25 милиона души, бавно започна да се връща към нормалния живот, позволявайки на живущите да напуснат домовете си, да отидат на работа и да използват обществен транспорт след повече от 60 дни локдаун. На китайските медии беше казано да разпространят информацията за промените в ограниченията, но им беше наредено да не използват фразата "прекратяване на локдауна". "За разлика от Ухан, Шанхай никога не е обявявал локдаун, така че няма "прекратяване на локдауна“, се казва в директива, издадена до медиите, съобщава China Digital Times. "Основните функции на града продължиха през този период. Подчертайте, че мерките са били временни", се казва в документа.

Повече от два месеца жителите на Шанхай бяха затворени в своите апартаменти или бяха отвеждани в карантинни центрове. Първите седмици на блокирането бяха белязани от недостиг на храна и проблеми с достъпа до медицинска помощ. Предприятията и фабриките, които не бяха затворени, трябваше да работят в системи със "затворен цикъл", често с персонал, който живее на място.

В четвъртък ограниченията бяха премахнати за около 22,5 милиона души в районите на Шанхай с нисък риск. За някои квартали обаче  облекчаването на мерките трая едва няколко часа, защото бяха изолирани за пореден път, съобщи Си Ен Ен. На пресконференция в четвъртък властите заявиха, че в райните "Джингъан" и "Пудонг" са открити седем нови случая на ковид, което доведе до отцепване на четири квартала за 14 дни.

 

Ключови думи:

Шанхай, Китай, ковид, локдаун