Медия без
политическа реклама

Северна Корея продължава да развива ядрени оръжия

Севернокорейските хакери са откраднали повече от 50 млн. долара от борси за криптовалута, твърди доклад на ООН

06 Февр. 2022
ЕПА/БГНЕС
Севернокорейският лидер Ким Чен-ун

Северна Корея продължава да развива програми в областта на ядрените оръжия и балистичните ракети, а кибератаките срещу борси за криптовалути остават важен източник на доходи за нея. Това гласи поверителен доклад на ООН, извадки от който публикуваха международно информационни агенции, предаде БГНЕС.

Докладът е изготвен от независими наблюдатели и беше представен на 4 февруари пред комисията на Съвета за сигурност на ООН по санкциите срещу КНДР.

„Въпреки факта, че нямаше съобщения за ядрени тестове или изстрелвания на междуконтинентални балистични ракети, КНДР продължи да развива потенциала си за производство на ядрени разпадащи се материали“, пишат експерти. Освен това Пхенян все още развива инфраструктурата за ядрени и балистични ракети и търси „материали, технологии и ноу-хау за тези програми в чужбина, включително чрез киберсредства и съвместни научни изследвания“. В същото време Пхенян значително ускори ракетните изпитания, смятат авторите на доклада.

По тяхна информация КНДР е отговорна за кибератаки, като севернокорейските хакери са успели да откраднат повече от $50 милиона от най-малко три борси за криптовалути в Северна Америка, Европа и Азия между 2020 г. и средата на 2021 г.

Междувременно хуманитарната ситуация в Северна Корея продължава да се влошава. Експерти твърдят, че това може да е свързано с блокадата на COVID-19, но липсата на информация затруднява да се определи доколко санкциите на ООН неволно вредят на обикновените граждани.

Ядрената програма на КНДР предизвиква безпокойство на световната общност от много години. Заради това Съветът за сигурност на ООН наложи санкции срещу Пхенян. Северна Корея заяви през 2017 г., че е постигнала целите на програмата и оттогава поддържа мораториум върху ядрени опити и изстрелвания на ракети. От началото на тази година обаче непрекъснато се съобщава за нови тестове: само през януари КНДР изстреля най-малко 7 пъти хиперзвукови балистични и крилати ракети с малък обсег на действие.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?