Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ се борят със срив на доставките на стоки

17 Окт. 2021
Pixabay
С наближаването на празничния сезон и бизнесът, и клиентите се изнервят поради възможността да заварят празни рафтове по магазините.

След безпрецедентната криза на доставки на храни и горива, с която се сблъска Великобритания и която доведе до липса на горива по бензиностанциите и на храни по магазините, подобен проблем се задава и в САЩ, предаде БГНЕС, позовавайки се на ''Скай нюз''.

Натрупването на товарни кораби в най-натоварения пристанищен комплекс в САЩ - край Лонг Бийч, Калифорния, показват реалния размер на задаващата се криза в глобалната верига на доставки. Според експерти е малко вероятно тя да не удари САЩ, а продължителността ѝ вероятно ще до следващото лято. Президентът Джо Байдън вече разпореди разтоварването на корабите да премине в денонощен режим, като така ще спомогне за облекчаване на всички по веригата. Според изпълнителния директор на пристанището в Калифорния тази стратегия е временно решение на кризата в краткосрочен план, но занапред логистиката на храни и горива в световен мащаб се нуждае от преосмисляне.

Лонг Бийч и съседното пристанище на Лос Анджелис са двете най-натоварени в САЩ, а вече седмици наред корабите с контейнери - някои с по 70 наведнъж, са принудени да чакат на котва в морето .

Постпандемичният скок на търговията, съчетан с недостиг на работна ръка, създава много работа на логистичните центрове, които не смогват да отговорят на търсенето на продукти. Не е и тайна, че много от проблемите, пред които е изправена индустрията на веригата за доставки в САЩ, са същите като тези, наблюдавани във Великобритания и Европа: има недостиг на шофьори на камиони и забавянията, причинени от закъснението, са твърде скъпи на собствениците на транспортни фирми.

С наближаването на празничния сезон и бизнесът, и клиентите се изнервят поради възможността да заварят празни рафтове по магазините. Някои големи търговци на дребно в САЩ обмислят да наемат собствени кораби с по-малък обем контейнери, за да могат да разтоварват в по-малки пристанища. Това, обаче, ще оскъпи цените на стоките им, а крайният потребител ще купува стоки на много по-високи цени.

Ключови думи:

САЩ, доставки

Още по темата