Медия без
политическа реклама

САЩ одобриха ваксини срещу COVID-19 и за деца над 6-месечна възраст

8,49 на сто са положителните проби за коронавирус за денонощието в България

19 Юни 2022
Булфото

САЩ разрешиха прилагането на ваксини срещу КОВИД-19 при кърмачета и деца на предучилищна възраст, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Ваксините ще бъдат достъпни от следващата седмица, с което ваксинационната кампания в страната ще включи дори шестмесечни деца.

Съветниците на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) препоръчаха прилагането на ваксини при малки деца, а окончателното одобрение беше дадено няколко часа по-късно от директора на агенцията д-р Рошел Уаленски.

Около 18 милиона малки деца ще имат възможност да бъдат ваксинирани, но все още предстои да се види колко от тях действително ще бъдат включени в кампанията. По-малко от една трета от децата на възраст между 5 и 11 години бяха ваксинирани след отварянето на възможността за тях през миналия ноември.

За приложение при малки деца Центровете за контрол и превенция на заболяванията одобриха ваксините на Пфайзер и Модерна. Ваксината на Пфайзер ще се прилага при деца между 6-месечна и 4-годишна възраст. Дозата ще бъде една десета от тази за възрастни. Тя ще бъде прилагана в три дози - първите две през три седмици, а последната поне два месеца по-късно.

Ваксината на Модерна, предназначена за деца на възраст от 6 месеца до 5 години, е с две дози, всяка от които една четвърт от възрастната, разпределени през четири седмици. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ одобри и трета доза, поне месец след втората, за деца с имунни състояния, които ги правят по-уязвими за сериозно заболяване.

8,49% са положителните проби за денонощието в България

През последното денонощие в страната са регистрирани 121 нови случая на коронавирус. Това показват данните, публикувани в Единния информационен портал. Направени 1 425 теста, 8,49% от тях са били положителни. Излекувани са 16 души. През последните 24 часа един човек е починал с инфекцията.

Новопостъпилите пациенти в болница са петима, като трима от тях не са ваксинирани. Общо в болнични заведения се лекуват 248 души, 27 от тях са в интензивно отделение. За последното денонощие са поставени 19 дози ваксини. Общият брой на поставените дози ваксини е 4 404 806.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата