Медия без
политическа реклама

САЩ обещаха на Афганистан солидна хуманитарна помощ

11 Окт. 2021
Pixabay
След завладяването на афганистан САЩ замразиха афганистанските активи на стойност около 9 млрд. долара, което повиши цените на основните стоки от първа необходимост.

Съединените щати проведоха първата среща лице в лице с представители на талибаните след превземането на Афганистан през август. Американска делегация разговаря с представители на новото управление в Доха, Катар, като се съсредоточи върху сигурността, тероризма и участието на жените в различни аспекти на афганистанското общество, се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ, предава ''Дойче веле''.

САЩ са се заели със създаването на безопасен проход за граждани на страната, чуждестранни граждани и афганистанци, които искат да напуснат Афганистан. "Дискусиите бяха откровени и професионални, като делегацията на САЩ повтори, че талибаните ще бъдат оценявани по действията, а не само по думите", се казва в изявлението.

Вашингтон заяви, че двете страни са обсъдили предоставянето от страна на САЩ на солидна хуманитарна помощ директно на афганистанския народ. Този ход обаче не се равнява на официално признаване на управлението на ислямистката организация. Американски представители заявиха, че срещата е продължение на "прагматични ангажименти" с талибаните, а "не за признаване или предоставяне на легитимност". След завладяването на Афганистан САЩ замразиха афганистанските активи на стойност около 9 млрд. долара, което повиши цените на основните стоки от първа необходимост.

Талибаните заявиха, че разговорите "са минали добре". Сухаил Шахин, говорител на талибаните каза за ''Асошиейтед прес'', че временният външен министър на страната е заявил, че талибаните са ангажирани да наблюдават Афганистан да не се използва от екстремисти като място за планиране на атаки срещу други страни. Самопровъзгласилата се терористична организация "Ислямска държава" (ИД), враг на талибаните, пое отговорност за редица скорошни нападения в Афганистан. Вашингтон смята, че ИД е най-голямата терористична заплаха, идваща от страната.

Междувременно стана ясно, че Ирак е заловил предполагаемия финансов ръководител на групировката "Ислямска държава" Сами Джасим ал-Джабури, издирван от Съединените щати, при операция в чужбина, съобщиха иракските власти, предава БГНЕС.

Джабури, заподозрян и като бивш заместник на покойния лидер на ИД Абу Бакр ал-Багдади, е бил арестуван "в Турция", заяви пред АФП високопоставен иракски военен източник, без да уточнява подробности. САЩ бяха предложили награда в размер до 5 млн. долара за залавянето на Джабури.

В американската програма "Награди за правосъдие" се казва, че Джабури "според сведенията е бил еквивалент на финансов министър на ИД, като е контролирал операциите на групировката, генериращи приходи от незаконни продажби на петрол, газ, антики и минерали". През септември 2015 г. министерството на финансите на САЩ посочи Джабури за специално издирван глобален терорист.

 

Още по темата