Медия без
политическа реклама

САЩ извадиха от водата сваления китайски шпионски балон (СНИМКИ)

Военноморските сили съобщиха, че отломките са били разпръснати в периметър от около 11 километра в Атлантическия океан

08 Февр. 2023
Facebook U.S. Fleet Forces Command

Военноморските сили на САЩ извадиха от водата останките на китайския балон за наблюдение, който летеше над територията на САЩ и беше свален преди дни. Това стана ясно, след като командването на силите на американския флот публикува няколко снимки на страницата си във Фейсбук.

САЩ свалиха шпионския балон на Китай. В мрежата се появиха кадри от приближаването на изтребител F-22 към балона и пуск на ракета AIM-9X. Пентагонът съобщи, че изтребителят е летял на височина 17,7 км, а аеростатът е бил на височина между 18. и 19. км.

В публикацията се казва, че моряците, които са изваждали отломките от балона в неделя, са били част от специализирания екип на ВМС за елиминиране на експлозиви. Сега устройството ще бъде изследвано дали наистина е оборудвано за шпионаж, разказва Би Ти Ви.

Южнокорейската армия съобщи, че е вдигнала по тревога бойни самолети, след като два китайски и шест руски военни самолета са навлезли днес в зоната за противовъздушна отбрана, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Американски служители описаха балона като „висок около 60 метра и значително тежък“. Военноморските сили съобщиха, че отломките са били разпръснати в периметър от около 11 километра в Атлантическия океан. Два военноморски кораба, включително един с тежък кран за изваждане на обемисти предмети от водата, са изпратени в района на Мъртъл Бийч, Южна Каролина. Въпреки това от снимките става ясно, че отломките са изтеглени на ръка.

Малко по-късно стана ясно също така, че американските военни са разположили безпилотни подводни апарати като част от усилията за търсене на части от балона. Експерти твърдят, че останките от балона могат да предоставят на САЩ ценна информация за китайската технология и техники за въздушно наблюдение, позволявайки им да разберат по-добре на какво е способен един такъв балон и как предава информация.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата