Медия без
политическа реклама

САЩ свалиха китайския шпионски балон

Второ устройство се появи над Латинска Америка

04 Февр. 2023Обновена
Туитър
Снимка на предполагаемия китайски шпионски балон.

САЩ свалиха шпионския балон на Китай. В мрежата се появиха кадри от приближаването на изтребител F-22 към балона и пуск на ракета AIM-9X. Пентагонът съобщи, че изтребителят е летял на височина 17,7 км, а аеростатът е бил на височина между 18.3 и 19.8 км. Малко по-рано днес беше затворено въздушното пространство над Северна и Южна Каролина заради "националната сигурност".

През изминалата нощ в небето над Монтана се чу мощен взрив, но служители на Министерството на отбраната бързо съобщиха пред Fox News, че балонът над Монтана не е експлодирал, нито е бил свален от американските военни.

Властите в САЩ и Канада съобщиха, че китайският наблюдателен балон се носи в американското въздушно пространство от дни, но е било решено да не бъде свалян над централните щати заради риск за хората на земята, съобщава АП, цитирана от БТА. 

Решението да не се свали шпионското устройство предизвика дебати, тъй като то прелетя над военновъздушната база Малмстрьом в Монтана, която е едно от трите места в Щатите със силози за ядрени ракети.

Балонът летеше на височина, значително над търговския въздушен трафик и не представляваше военна или физическа заплаха за хората на страната. 

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви, че Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) следи движението на балона, но подчерта, че той не представлява "военна или физическа опасност за хората на земята".

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти коментира, че по този начин Китай е пренебрегнал националния суверенитет на САЩ и настоя за брифинг от президентската администрация пред законодателите. "Наглото незачитане на суверенитета на САЩ от страна на Китай е дестабилизиращ акт, който трябва да бъде разгледан и президентът Байдън не може да мълчи. Искам брифинг на Г-8", написа Маккарти в "Туитър", цитиран от БГНЕС.

Пентагонът обяви появата на втори китайски шпионски балон. Този път подозрителният обект е забелязан над Латинска Америка. „Вярваме, че това е още един китайски балон за наблюдение“, заяви говорителят на Пентагона генерал Патрик Райдър, без да уточнява точните координати на балона.

 

КИТАЙ СЕ ИЗВИНИ ЗА ИНЦИДЕНТА

Министерството на външните работи на Китай призна, че балонът е китайски и съобщи, че той се е появил там след сериозно отклонение от предварително набелязаната траектория в резултат на силния вятър в региона. Пекин заяви, че това е граждански метеорологичен балон, който е избягал от контрола. По този повод Китай изрази съжаление за инцидента.

Членът на Политбюро на ККП Ван И заяви в разговор с държавния секретар на САЩ Блинкен за паниката в САЩ около баниката: „Това е абсолютна случайност, причинена от форсмажорни обстоятелства. В непредвидени ситуации Китай и Съединените щати трябва да запазят спокойствие, да комуникират бързо и да избягват погрешни преценки".
 

Ключови думи:

САЩ, балон, Канада, Китай

Още по темата