facebook
twitter

Чужбина

САЩ и Унгария се сблъскаха заради Русия

2205
ЕПА/БГНЕС
Унгарският премер Виктор Орбан показа нощна Будапеща на държавния секретар на САЩ Майк Помпео от своята резиденция в унгарската столица.

Американският държавен секретар Майк Помпео призовава Унгария да не подкрепя удължаването на газопровода "Турски поток" до Централна Европа, защото смята този проект за политически и за средство за разпространяване на руското влияние в района, предадоха агенциите. В същото време властите в Будапеща обвиниха Западна Европа в лицемерие в енергийните отношения с Русия и призоваха Вашингтон да помогне в разнообразяването на източниците, като убеди компанията ExxonMobil да започне добив на газ срещу румънския бряг на Черно море. На пресконференцията в понеделник унгарският външен министър Петер Сиярто бе запитан споделя ли оценките на САЩ за Русия и ще се дистанцира ли Унгария от Москва. "Когато става дума за сътрудничеството с Русия, това не ни пречи да бъдем надежден съюзник на САЩ и НАТО", отвърна той. Но аз казах на държавния секретар и за огромното лицемерие и политическа коректност в Европа, когато стане дума за Русия, допълни той. Програмата на Помпео показа, че САЩ са готови да променят подхода към Унгария. Тя включваше среща с представители на гражданското общество и обявяване на нова програма в подкрепа на независимите медии в Централна Европа, коментират наблюдатели.

 

ПРОДАЖБА

Унгарските власти предложиха на търг всички изтребители МиГ-29 на разположение на Министерството на отбраната, пишат местни медии. Предлагат се 19 самолета, някои от които са негодни за летене и имат нужда от основен ремонт. Още 20 двигателя и 293 други предмета, сред които резервни части, също са в списъка. Началната цена е 2.8 млрд. форинта, или 10 млн. долара, продължава изданието. Продажбата ще трябва впоследствие да се одобри от руските власти.

Ключови думи:

САЩ, Унгария, Русия
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Путин предложи на САЩ да удължат Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия

05.12.2019

308 3
Иран тайно прехвърлял ракети в Ирак

06.12.2019

44
Премиерът на Русия: Да, имаме проблеми с допинга (видео)

06.12.2019

31

Коментари

Paco Pacov

Просто трябва Унгарците да си попаднат под руското влияние, че да ги гледаме после, как квичат за помощ. 

https://iconomicabg.blogspot.com

kempes

Текста под снимката: "Държавния секретар на САЩ Майк Помпео показа в нощна Будапеща на унгарският премер Виктор Орбан къде ще бъде новото американско посолство, а унгарският премиер гледа лошо."

Влез или се регистрирай за да коментираш

×