facebook
twitter

Чужбина

САЩ и Унгария се сблъскаха заради Русия

2204
ЕПА/БГНЕС
Унгарският премер Виктор Орбан показа нощна Будапеща на държавния секретар на САЩ Майк Помпео от своята резиденция в унгарската столица.

Американският държавен секретар Майк Помпео призовава Унгария да не подкрепя удължаването на газопровода "Турски поток" до Централна Европа, защото смята този проект за политически и за средство за разпространяване на руското влияние в района, предадоха агенциите. В същото време властите в Будапеща обвиниха Западна Европа в лицемерие в енергийните отношения с Русия и призоваха Вашингтон да помогне в разнообразяването на източниците, като убеди компанията ExxonMobil да започне добив на газ срещу румънския бряг на Черно море. На пресконференцията в понеделник унгарският външен министър Петер Сиярто бе запитан споделя ли оценките на САЩ за Русия и ще се дистанцира ли Унгария от Москва. "Когато става дума за сътрудничеството с Русия, това не ни пречи да бъдем надежден съюзник на САЩ и НАТО", отвърна той. Но аз казах на държавния секретар и за огромното лицемерие и политическа коректност в Европа, когато стане дума за Русия, допълни той. Програмата на Помпео показа, че САЩ са готови да променят подхода към Унгария. Тя включваше среща с представители на гражданското общество и обявяване на нова програма в подкрепа на независимите медии в Централна Европа, коментират наблюдатели.

 

ПРОДАЖБА

Унгарските власти предложиха на търг всички изтребители МиГ-29 на разположение на Министерството на отбраната, пишат местни медии. Предлагат се 19 самолета, някои от които са негодни за летене и имат нужда от основен ремонт. Още 20 двигателя и 293 други предмета, сред които резервни части, също са в списъка. Началната цена е 2.8 млрд. форинта, или 10 млн. долара, продължава изданието. Продажбата ще трябва впоследствие да се одобри от руските власти.

Ключови думи:

САЩ, Унгария, Русия
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Северна Корея изпробва ново оръжие пред Ким

19.04.2019

246
Ново напрежение във Вашингтон заради доклада на Мълър

19.04.2019

1020 3
Русия спира износа на петрол за Украйна

18.04.2019

3731 26

Коментари

Paco Pacov

Просто трябва Унгарците да си попаднат под руското влияние, че да ги гледаме после, как квичат за помощ. 

https://iconomicabg.blogspot.com

kempes

Текста под снимката: "Държавния секретар на САЩ Майк Помпео показа в нощна Будапеща на унгарският премер Виктор Орбан къде ще бъде новото американско посолство, а унгарският премиер гледа лошо."

Влез или се регистрирай за да коментираш

×