Медия без
политическа реклама

Русия започва преговори със САЩ за контрола на оръжията

17 Юни 2021
БГНЕС

Първата среща в рамките на двустранния диалог за стратегическа стабилност относно контрола на оръжията ще се случи след няколко седмици, а не месеци, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в интервю за вестник "Комерсант", предаде БГНЕС.

Въпреки че все още не е известно какви тематични групи ще бъдат създадени в рамките на този диалог, руският президент Владимир Путин и американският президент Джо Байдън са се разбрали принципно по въпроса, добави Рябков. Той добави, че Русия е готова да се изправи пред това предизвикателство.

"Важно е да имаме не само политическа воля, но и творчески подход. Това ще бъде напълно осигурено от наша страна. Ние имаме достатъчно опит. Междуведомственото взаимодействие е ефективно. Надяваме се, че американската страна ще покаже също толкова високо ниво на професионализъм", заключи Рябков.

На 16 юни президентите Владимир Путин и Джо Байдън се споразумяха на срещата на върха в Женева да поставят основите за бъдещ контрол на оръжията чрез консултации за стратегическа стабилност. Освен това двамата лидери потвърдиха принципа, че ''ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води''.

Срещата на високо равнище днес между президентите на САЩ и Русия в Женева завърши по-бързо от очакваното и не доведе до значителни пробиви по спорните въпроси. Те разговаряха три часа и половина вместо 4-5 часа и постигнаха съгласие по малко теми.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата