facebook
twitter

Чужбина

Русия създава закрит военен интернет и национална мрежа

Край Санкт Петербург бяха разположени ракети С-400
927
https://iz.ru
Руската армия създава свой затворен интернет, като цялата важна информация ще се пази единствено на сървърите на Министерството на отбраната в Москва.

Руската армия създава затворен интернет - „военен, красив и суверенен“, пише в. „Известия“. Цялата важна информация ще се пази единствено на сървърите на Министерството на отбраната в Москва. Затворената система за размяна на дигитални данни ще се нарича мултисървисна транспортна мрежа за свръзка (МТМС). Първият етап от работата по нея ще приключи още т.г., а до две години тя ще бъде изградена изцяло, съобщиха за вестника от ведомството. МТМС ще разполага със собствена търсачка, а за да работи независимо, военните ще прокарат влакнесто-оптичен канал през Арктика. Според експерти опитът от създаването на системата ще се използва и при формирането на бъдеща национална интернет мрежа. Според експерти по киберсигурността МТМС ще гарантира електронната сигурност на страната наред със защитения руски сегмент от интернет, чието създаване се обсъжда сега в страната, пише изданието. Военната мрежа за размяна на информация би могла да стане сегмент от защитения руски интернет сектор и да се използва в бъдеще в народното стопанство на Русия - например за покупки и контрол върху качеството на продукцията, напомня бизнес аналитикът Сергей Вилянов готвения руски закон за „суверенен интернет“.  Предвижда се този закон да обхване гражданската инфраструктура, за да може при поява на сериозни геополитически проблеми руската система да премине към автономна работа, пояснява Урван Парфентиев, координатор на Центъра за безопасен интернет в Русия.

Ракетни комплекси С-400, смятани за най-модерните противовъздушни системи в руската армия, бяха разположени в региона на Санкт Петербург, съобщи руското Министерство на отбраната, цитирано от агенциите. В съобщението се казва, че "ракетните системи С-400 са застъпили на бойно дежурство за противовъздушна отбрана на военни, административни и граждански обекти" в Ленинградска област. Ракетите ще заменят старите противовъздушни ракетни комплекси С-300. От 15 март модерните ракетни системи С-400 ще застъпят на бойно дежурство и в руския анклав Калининград, съобщи агенция Интерфакс. Русия вече осъществи продажба на системи С-400 на Индия, а желанието на Турция да ги закупи предизвика напрежение между Анкара и Вашингтон, защото според САЩ руските ракетни системи са несъвместими с противовъздушната отбрана на НАТО.

 

ПОЗИЦИЯ

Експертът от Шведския институт за отбранителни изследвания Йонас Кьелен нарече Русия „свръхдържава аутсайдер“ в надпреварата във въоръжаването. В свой доклад, посветен на оценката на руските средства за радиоелектронна отбрана, анализаторът посочи това като основен проблем за изоставането на Русия от западните страни по отношение на военното развитие. Според него стратегията за електронна борба на Москва се изгражда за защитата на личния състав, техниката и военната инфраструктура в ущърб на „отбранителните и превантивните мерки“. Според шведския експерт появата в Русия на голямо количество средства за радиоелектронна борба се обяснява с „реанимацията“ на стари разработки от съветско време, насочени за борба срещу САЩ и НАТО.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Полша не покани Путин на честванията за 80 г. от Втората световна война

19.03.2019

13852 204
Франция издаде заповед за арест на бившия шеф на руската атлетика

19.03.2019

1817 3
Американски бомбардировач се приближил до Санкт Петербург

19.03.2019

5795 42

Коментари

Justinian2
снимка на Justinian2

Шведите са от групата народи , които са тежко комплексирани на тема Русия и руснаци. Изцепката на шведския експерт може да се определи само като кръгла тъпня. 💩

Влез или се регистрирай за да коментираш

×