Quantcast

Медия без
политическа реклама

Рекорд – 108 млн. души са разселени заради войни и преследване през 2022 г.

Богатите държави са поели 24% от бежанския поток по данни на комисариата на ООН за бежанците

03 Юли 2023
European Insider/Twitter
Сирийски бежанци.

През 2022 г. е отбелязан рекорден ръст в броя на разселените заради войни, насилие и преследване хора по света. Търсещите сигурност и спасение са се увеличили с 19,1 млн. души спрямо 2021 г. и са достигнали 108,4 млн. Това е най-големият ръст, регистриран досега в историята, обяви Филип Леклерк, представител на Върховния комисариат на бежанците в Турция. Леклерк за пореден път призова ЕС да постави безопасността и солидарността с драмата на бежанците на първо място и да търси по-добри механизми за разпределението на бежанците по държави. 

По данни на ООН 35,3 милиона от разселените през 2022 г. хора са бежанци, 62,5 милиона са вътрешно разселени лица, 5,4 милиона търсят убежище, а други 5,2 млн. се нуждаят от международна закрила. 

Страните с високи доходи, на които се пада по-голяма част от световното богатство, са приели 24% от бежанците в края на 2022 г. На този фон на страните със средни и ниски доходи се падат 76%, от тях – 20% на най-слабо развитите страни. Делът на страните с високи доходи все пак е нарастнал чувствително след войната в Украйна и задействания механизъм за временна закрила, сочат данните на ООН. Според Леклерк трябва да се положат още усилия за намаляване на натиска върху приемащите държави (Турция е с приети 4 млн. бежанци – бел.р.), да се разшири достъпа до трети държави и да се подкрепят държавите по произход за подобряване на условията. На въпрос за двойните стандарти Леклерк бе категоричен, че такива не следва да има, но е нормално съседните държави да поемат най-много бежанци. 

"Страните, съседни на Судан, приеха бягащите от кризата там през тази година. Съседните на Сирия държави, включително Турция, приемат сирийски бежанци повече от десетилетие; Кения и други държави на африканския континент продължават да закрилят сомалийци; Бангладеш приема стотици хиляди рохинги и т.н.", каза Леклерк. "От друга страна - казваме и на Европа и на всички държави - приемайте молбите за убежище по същество, а не по националност или по начина, по който човек пристига", допълни той.

Ключови думи:

бежанци, ООН

Още по темата