Медия без
политическа реклама

Путин любезничи за помощ от Китай

22 Февр. 2023
БГНЕС
Директорът на офиса на Централната комисия по външни работи на Китайската комунистическа партия Ван И и руския президент Владимир Путин

В Москва руският президент Владимир Путин разговаря с директора на офиса на Централната комисия по външни работи на Китайската комунистическа партия Ван И.

Руският президент обикновено разговаря с гостите в Кремъл на маса с дължина от поне 6 метра. Той обаче смени подхода по време на срещата с Ван И. Двамата се настаниха на овална маса само на едно ръкостискане разстояние един от друг. 

По време на срещата Ван И каза, че ''кризата винаги е възможност'' по отношение на международната ситуация и че китайско-руските отношения ''никога не са били диктувани от трети страни''. И двамата лидери подчертаха важността на ''многополюсните'' подходи към международните проблеми – мироглед, който отхвърля това, което Китай описва като ''еднополюсен'' подход на Съединените щати за доминиране на глобалното лидерство.

Путин заяви, че ''отношенията между Русия и Китай се развиват по план''. Руският президент описа международната ситуация като ''доста сложна'' и каза, че китайско-руското сътрудничество е ''важно за стабилизирането на международната ситуация''.

По-рано през деня Ван се срещна с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. Двамата са обсъдили постигнето на ''нов консенсус'' за напредък в отношенията между двете страни.

Накрая на срещата Путин каза, че очаква в Москва китайския президент Си Цзинпин.

Оръжие за Русия

Китайското правителство отрече в понеделник, че обмисля доставка на оръжие за Русия, за да подкрепи офанзивата в Украйна, както заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън през уикенда. ''Ние не приемаме САЩ да сочат с пръст отношенията между Китай и Русия, камо ли да упражняват натиск и принуда'', каза Ван Венбин, говорител на китайското външно министерство, обвинявайки Вашингтон в ''разпространение на невярна информация''.

Китай избра най-провокативния момент - първата година от войната в Украйна, - за да предизвика тревога в САЩ и Европа, че възнамерява да започне да доставя оръжия и боеприпаси на Русия.
Ръководителят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев каза на най-високопоставения китайски дипломат Ван И, че Пекин е изключително важен приоритет на руската външна политика и че двете страни трябва да се обединят срещу Запада, предаде РИА Новости, цитирана от БТА.

Ключови думи:

Ван И, Владимир Путин