Медия без
политическа реклама

Китай разтревожи САЩ и ЕС, че ще въоръжава Русия

Антъни Блинкън и Жозеп Борел предупредиха Пекин, че ще направи огромна грешка

20 Февр. 2023
Русия и Китай си подаваха ръка на съвместни военни учения през последните години
ЕПА/БГНЕС
Русия и Китай си подаваха ръка на съвместни военни учения през последните години

Китай избра най-провокативния момент - първата година от войната в Украйна, - за да предизвика тревога в САЩ и Европа, че възнамерява да започне да доставя оръжия и боеприпаси на Русия. Снощи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, а днес и върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел предупреди Пекин да не прави тази грешна стъпка.

След като се срещна в Мюнхен с китайския външен министър Ван И, държавният секретар даде интервю за телевизия Ен Би Си, в което каза: "Нека споделя нашите реални опасения относно подкрепата на Китай за Русия в тази война.  И това, което видяхме през последните години, е, разбира се, известна политическа и словесна подкрепа, дори известна несмъртоносна подкрепа, но сме много обезпокоени, че Китай обмисля да предостави смъртоносна подкрепа на Русия в агресията ѝ срещу Украйна.  И аз ясно заявих, че това би имало сериозни последици и в нашите отношения, нещо, което президентът Джо Байдън е споделял директно с президента Си Цзинпин по няколко повода."

Запитан каква може да бъде тази подкрепа, Блинкън отговори: "Те силно обмислят предоставянето на смъртоносна помощ на Русия.  Доколкото ни е известно, те все още не са преминали тази граница, - но те поне обмислят да предоставят, включително оръжия."

Жозеп Борел заяви днес на влизане в Съвета на ЕС по външна политика, че доставката на оръжия от Китай за Русия в подкрепа на офанзивата ѝ в Украйна би била "червена линия" за Европейския съюз. Той вече бил казал на Ван И (вероятно също на Мюнхенската конференция за сигурност), че "това би била една червена линия".

"Той ми каза, че те нямало да го направят, че нямали намерение да го правят, но ние ще останем бдителни", заяви Борел.

Ако Китай реши да достави оръжия на Русия, "това естествено ще има последици", коментира от своя страна шведският външен министър Тобиас Билстрьом, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Люксембургският му колега Жан Аселборн изрази надежда, че Китай "няма да направи тази грешка".

ОТГОВОР ОТ ПЕКИН

САЩ не са в позиция да поставят искания на Китай, заяви днес говорителят на китайското външно министерство, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Ние не приемаме натиск или принуда", отговори Ван Вънбин на редовната пресконференция, след като бе запитан за държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който предупреди Китай да не помага на Русия във войната в Украйна.

Китай заяви също, че никога няма да приеме САЩ да сочат с пръст китайско-руските отношения. Говорителят обвини Вашингтон, че "разпространява фалшива информация".

ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА?

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди Китай в интервю за германския вестник "Ди Велт" да не подкрепя Русия във войната ѝ срещу Украйна и заяви, че това ще доведе до световна война.

"За нас е важно Китай да не подкрепя Руската федерация в тази война. Всъщност бих искал той да бъде на наша страна. В момента обаче не смятам, че това е възможно. "Но виждам възможност Китай да направи прагматична оценка на това, което се случва тук", добави той. "Защото, ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война и аз мисля, че Китай е наясно с това." 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата