Quantcast
Премиерът на Полша обвини ЕС в изнудване | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Премиерът на Полша обвини ЕС в изнудване

7 022
 БГНЕС
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки размени остри реплики с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и евродепутатите, след като обвини европейските институции, че се стремят да превърнат Полша в провинция на ЕС във връзка със скандала, който се разрази, след като Варшава заяви, че националното законодателство е над Брюксел .

По време на разгорещен дебат в Европейския парламент в Страсбург, където паралелите между ситуацията на Полша и Брекзит бяха повдигнати многократно от евродепутатите, Моравецки заяви, че ЕС е отговорен за действия, подкопаващи суверенитета на Полша. Той  обвини неназовани евродепутати, че се стремят да изнудват правителството му да се присъедини към ''централната власт'' чрез призиви за съкращаване на финансирането на Полша от страна на Брюксел. Развитието на скандала бе представено като опит за излизане на Полша от ЕС от коментатори и някои политици, включително от френския министър по въпросите на ЕС Клемент Бон.

Урсула фон дер Лайен заяви, че ще действа, за да предотврати подкопаването от страна на Полша на ценностите на ЕС. В отговор Моравецки окачестви това като ''заплаха'' и обвини ЕС в превишаване на правомощията си.

Според социологическите проучвания поляците в голяма степен подкрепят членството в ЕС, но дясното националистическо правителство на страната все повече противоречи на ЕС по въпроси, вариращи от правата на ЛГБТ общността до независимостта на съдебната власт.

Последният спор се разрази заради безпрецедентно и противоречиво решение на Конституционния трибунал на Полша, което на практика отхвърли основния принцип, че правото на ЕС има приоритет пред националното законодателство. Това е първият път, в който лидер на държава-членка на ЕС поставя под въпрос договорите на ЕС в национален конституционен съд, припомня Би Би Си.

Фон дер Лайен каза в Европейския парламент, че ситуацията трябва да бъде разрешена, но че Полша поставя под въпрос основите на Европейския съюз. Това е директно предизвикателство за единството на европейския правен ред. Тя изложи три начина, по които Европейската комисия може да отговори на решението на полския съд. Вариантите са правно оспорване на съдебното решение, задържане на средства, предназначени за Полша и преустановяване на някои от правата на страната като държава-членка на ЕС. Европейската комисия все още не е одобрила  57 млрд. евро за възстановяване на страната от Covid-19 и може да не го направи, докато спорът не бъде уреден. В отговор Моравецки заяви, че Полша е ''атакувана'' от лидерите на ЕС и е ''неприемливо да се говори за финансови санкции'', като допълни, че изнудването не трябва да се използва като политически инструмент.

Още

Съдът на ЕС изправи България пред заплаха да ѝ секнат еврофондовете
WTA замрази всички тенис турнири в Китай заради Пън Шуай

02.12.2021

2949
Полша вика военния аташе на Беларус заради стрелба по границата

01.12.2021

795