Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полша връща посланика си в Израел

Отношенията между двете държави бяха влошени през последните 5 години заради въпроси, отнасящи се до  Холокоста

22 Март 2023
БГНЕС/ЕПА
Външните министри на Полша Збигнев Рау (вдясно) и на Израел Ели Коен във Варшава

Полша ще върне посланика си в Израел, съобщи днес израелското външно министерство, след като двете страни уредиха дипломатическия си спор, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Външните министри на Израел и Полша проведоха среща във Варшава, която двамата определиха като пробив във възстановяването на отношенията между двете държави, влошени през последните 5 години заради въпроси, отнасящи се до  Холокоста, включително въпроса с пътуванията на израелски ученици до места, свързани с паметта за Холокоста в Полша. Тези обучителни пътувания бяха прекратени миналата година заради факта, че учениците са били придружавани от въоръжена охрана, посочва Ройтерс.

Двамата министри подписаха споразумение, което по думите им ще позволи възобновяване на обучителните пътувания на израелски младежи в Полша.

Визитата на израелския външен министър Ели Коен във Варшава е първата на подобно равнище от 2018 г., а полското външно министерство казва, че тя ще бъде последвана от участието следващия месец на израелския президент Ицхак Херцог във възпоменателните церемонии по случай 80-ата годишнина от въстанието във Варшавското гето по време на Втората световна война.

"Дойдох тук, за да възстановя отношенията между нашите две страни и намерих във вас, моя уважаем колега, надежден партньор", каза Коен на съвместна пресконференция с полския си колега Збигнев Рау, към когото се обърна на няколко пъти с думите "моят приятел".

"Това е важен момент в отношенията между нашите страни", каза Коен.

Напрежението между двете държави през последните години беше белязано от извикването на посланиците и отмяната на планираната визита в Израел на полския премиер през 2019 г. Израел впоследствие върна посланика си в Полша, но все още няма полски посланик в Израел.

През август 2021 г. Варшава прие законодателни поправки, ограничаващи правата на оцелели от Холокоста евреи за реституция на собствеността им отпреди Втората световна война. Макар по време на Втората световна война в Полша да не е имало колаборационистко правителство някои поляци са помагали на нацистите да залавят евреи, а други напротив са рискували живота си, за да ги спасяват, отбелязва АП.

 

Ключови думи:

Израел, Полша, връщане

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?