Quantcast

Медия без
политическа реклама

Подобно на Путин и Ердоган се сдоби с дворец

Новата сграда била необходима, за да предпази президента от нападения

13 Юли 2021
TWITTER
Kомплексът на Ердоган с 300 стаи във ваканционната провинция Мармарис.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган си навлече критиката на опозицията, че е пропилял парите на данъкоплатците – и то във време на висока инфлация и безработица. Причината е новият летен дворец на президента на Егейско море, който е построен през последните години, но за който досега публиката не е знаела много, пише в. ''Зюддойче цайтунг'', предава БГНЕС.

Това е комплекс с 300 стаи във ваканционната провинция Мармарис. Критичният към правителството вестник Sözcü публикува снимки на двореца, както и скици, дошли от уебсайта на архитекта Шефик Биркийе. Според вестника сараят е струвал 640 милиона лири (около 62 милиона евро). Състои се от множество луксозни двуетажни сгради с кабинет и дневни, както и спални в неоосмански стил, помещения за обслужващия персонал, джамия, плувен басейн и дълъг частен плаж край морето. Твърди се, че турският президент вече е приел двама държавни гости в комплекса миналата година -  албанският премиер Еди Рама и азербайджанският президент Илхан Алиев.

Депутатът от Турската демократическа партия Гаро Пайлан разкритикува Ердоган в Tуитър. "Докато Ердоганите казват на гражданите: ''Нека намалим порциите", те строят летен дворец от бюджетни средства за 640 милиона. Хората са гладни, самоубиват се ... не им пука". Очевидно той има предвид изявление на съпругата на Ердоган Емине, която препоръчва турците да ядат по-малки порции, така че нищо да не се изхвърля.

Опозицията поиска повече прозрачност относно строителството на двореца и по-конкретно за плажната ивица. Досега правителството не е отговорило на публикациите във вестник Sözcü, за разлика от някои медии, които са ги доразработили. Само медии, близки до правителството, се опитаха да оправдаят инвестициите - новата сграда била необходима, за да предпази президента от нападения.

Медиите побързаха да сравнят комплекса на Ердоган със станалия известен като ''Двореца на Путин'' обект в района на Геленджик. Твърди, че имотът на руския президент струва 1,35 млрд. долара и е платен чрез участието на задкулисни  лица от средите на олигарсите, които са се облагодетелствали от държавните богатства. 

 

Критикът на Кремъл Алексей Навални, който бе арестуван при завръщането си в Русия, публикува разследване относно разкошен имот на брега на Черно море, за който твърди, че е собственост на президента Владимир Путин, но чрез подставени лица.

 

Ключови думи:

Ердоган, Турция, дворец