Медия без
политическа реклама

Навални показа "дворец на Путин" за $1,35 млрд.

Това е глупост, съчинена от мошеници, реагира прессекретарят на руския президент

20 Яну. 2021

Критикът на Кремъл Алексей Навални, който бе арестуван при завръщането си в Русия, публикува разследване относно разкошен имот на брега на Черно море, за който твърди, че е собственост на президента Владимир Путин, но чрез подставени лица. Разследването представлява двучасов видеоклип, който може да се гледа в мрежата за видеосподеляния YouTube. Записан е преди завръщането му в Русия, но авторът заявява в началото му, че го публикува сега, за да не смятат в Кремъл, че го е страх и че напада държавния глава от безопасно място чужбина.

Филмът, озаглавен "Дворецът за Путин. Най-големият подкуп в историята", твърди, че имотът струва 1,35 млрд. долара и е платен чрез участието на задкулисни приближени лица на руския президент от средите на олигарсите, които са се облагодетелствали от държавните богатства. Сред много посочени имена са Игор Сечин, шеф на руския петролен гигант "Роснефт", и магнатът милиардер Генадий Тимченко.

Имотът, разположен на южното черноморско крайбрежие на Русия - край Геленджик, е 39 пъти по-голям от Монако и разполага с прилежащи лозя на около 7000 хектара. Самият дворец е с имперски разкош, като на железния му портал се вижда същият царски герб с орела, който е украсявал портала на Зимния дворец в Санкт Петербург. В него има и екстри, които не са идвали на ума на руските императори, като подземно хокейно игрище, тъй като днешният държавен глава обича да играе хокей. Охраната му е възложена на държавната Федерална служба за сигурност (ФСБ). Видеото стига до такива подробности, че сочи дори привилегиите на "трите тъщи" на Путин, имайки предвид майките на предполагаемите любовници на държавния глава.

"Това е отделна държава в Русия. И в тази държава има един и незаменим цар. Путин", казва Навални. В 2-часовия филм е отделено място и на обсесията на Путин да притежава имоти и се проследява необяснимото му замогване, още докато е зам.кмет на Санкт Петербург и после служител в Кремъл по времето на Елцин. По това време семейство Путини си позволяват едномесечни почивки в Давос, Кан, в скикурорти във Франция. 

За едно денонощие филмът бе изгледан от 22 млн. посетители и това принуди Кремъл да реагира още на другия ден. Президентският прессекретар Дмитрий Песков нарече филма "глупост", предназначена за извличане на пари чрез мошенически начини. "В края на този чудесен материал са посочени номера на сметки с молба да се внасят там пари. Струва ми се, че това е главната задача на подобни материали, на такива псевдоразследвания", заяви пред група журналисти Песков, цитиран от ТАСС. "Предупреждаваме всички граждани, особено като се има предвид големия брой гледания - размислете преди да превеждате пари на такива (...) мошеници, защото начините на тези мошеници за извличане на пари от населението постоянно се усъвършенстват. Помислете десет пъти", призова говорителят на Кремъл. После добави, че това псевдоразследване "няма никакво отношение нито към президента, нито към Кремъл" и "затова нямаме ни най-малко желание да проявим интерес към него". 

Разследването се появи ден след като Навални бе осъден на 30 дни арест след завръщането си от Германия, където бе лекуван от отравяне с новичок. 44-годишният разобличител на висшата корупция в Русия казва, че Путин е поръчал отравянето му, но Кремъл многократно отрече.

На 29 януари съдът ще започне обсъждане дали условна присъда от три години и шест месеца, която Навални получи през 2014 г. по обвинения в измами, трябва да бъде превърната в ефективен затвор.

В понеделник противникът на Кремъл призова своите привърженици да излязат на улицата в отговор на ареста му, а съюзниците му планират митинги в Москва и в градовете в цялата страна в събота.

Новото разследване, което завършва с призив към руснаците да се изправят срещу властите, повтаря видеоклип от YouTube от 2017 г., в който Навални обвини тогавашния премиер Дмитрий Медведев, че контролира империя от луксозни имоти. Това разследване предизвика мащабни протести на опозицията.

Съществуването на имота на брега на Черно море и връзките му с Путин за първи път стана известно през 2010 г., когато бизнесменът, подал сигнала, Сергей Колесников, го описа в открито писмо до Медведев. Тогава по спешност се появи "сламен собственик", която заяви, че имотът е негов и че ще прави хотел, купил го за 350 000 000 долара, но според справката в новото разследване са посочени 350 000 долара - толкова струва двустаен апартамент в покрайнините на Москва. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата