facebook
twitter

Чужбина

Опозицията триумфира за втори път в Истанбул

Много от жителите на мегаполиса прекъснаха лятната си ваканция, за да гласуват
562
 ЕПА/БГНЕС
Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу гласува на кметските избори в Истанбул, придружен от съпругата си и сина им.

Опозицията в Турция за втори път победи в Истанбул след проведените в неделя повторни избори за кмет. Кандидатът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу победи с 54% подкрепа пред канидадата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, който получи 45 на сто, съобщиха турските медии. Избирателната активност бе 84%. Хиляди поддръжници на Имамоглу се събраха и ликуваха по улиците на града, след като неокончателните резултати от преброяването на гласовете показаха убедителна победа на техния кандидат на повторните избори за кмет на мегаполиса.

"Благодаря ти, Истанбул", заяви Имамоглу в реч, излъчена от телевизионните канали. Вие защитихте репутацията на демокрацията в Турция пред очите на целия свят, който гледа, заяви той пред своите поддръжници. Йълдъръм призна поражението си и поздрави своя опонент. Според резултатите моят съпреник Екрем Имамоглу води в надпреварата. Поздравявам го и му желая успех. Надявам се, че той ще служи добре на Истанбул, заяви Йълдъръм. Той заяви, че изборите са показали, че демокрацията в Турция функционира отлично. Поздрави отправи и президентът Реджеп Ердоган, за когото това е сериозен шамар, тъй като именно от този град започна неговата политическа кариера пред 25 години.

Жителите на Истанбул избираха кмет за втори път в рамките на почти два месеца, след като резултатите от вота на 31 март, спечелен от опозиционера Имамоглу, бяха касирани по искане на ПСР и лично на президента Ердоган заради констатирани нарушения. Право на глас имаха 10.5 млн. жители на Истанбул, които можеха да упражнят своя вот в повече от 31 000 избирателни секции в 39 общини на Истанбул. За мирното протичане на изборите пък се грижеха над 52 500 служители на реда. Явиха се общо 21 кандидати за градоначалник, но ожесточената надпревара между кандидата на управляващата ПСР Бинали Йълдъръм и на опозиционната НРП Екрем Имамоглу остави на заден план останалите.

В предизборната кампания накрая участие взе дори президентът Ердоган, който си позволи изключително остри нападки към Имамоглу - обвини го, че има подкрепата на организаторите на опита за преврат от 2016 г., а също така призова кандидата на НРП да бъде разследван за нанасяне на обида над ръководител на провинция. Ердоган загуби кметски пост в мегаполиса през 1998 г., след като беше осъден на 10 месеца затвор за рецитиране на ислямска поема в разрез със светския ред в Турция. Той беше пуснат след 4 месеца зад решетките. "Така както моят кметски мандат беше анулиран, това може да се случи и с него, ако получи присъда", заяви Ердоган преди време, цитиран от "Блумбърг". 

За президента Ердоган и неговата ПСР, която е начело на Истанбул от 25 г., загубата на кметското място в Истанбул ще е тежък удар. ПСР рискува близките си отношения с влиятелните местни бизнесмени, които са смятани за един от стълбовете на властта. Финансовото сърце на Турция - Истанбул, е изключително важен, тъй като създава почти една трета от БВП на страната (31%) и  градската управа по принцип разполага с много пари, съобщава Дойче веле. Бюджетът на града и околностите му през миналата година възлизаше на 8.8 млрд. долара. Затова и битката не е само за властта, но и за финансите на мегаполиса. В последния четвърт век управляващата ПСР се възползваше от тях. Градската управа възлага доходоносни поръчки на фирми, близки до правителството. Официален доклад показва, че през 2018 г. религиозни фондации са получили около 130 млн. долара, като почти всички се оказват свързани с управляващите или лично със семейството на президента Реджеп Ердоган. ПСР вече изгуби управлението на големи общини като Анкара, а с Истанбул в ръцете на опозицията ще преминат градове, осигуряващи 64% от БВП на Турция. Президентът Ердоган вече намекна, че може да повлияе върху разпределението на общинските бюджети, като изтегли фондове, които се отпускат на две министерства под негов пряк контрол.

За решаващ фактор от изхода на вота в Истанбул се смятаха кюрдите, които са 10% от имащите право за глас. Ердоган се опита да ги спечели, като разреши свиждане със затворения на о. Имралъ лидер на забранената ПКК Абдулла Йоджелан. Той призова кюрдите да бъдат неутрални. Парламентарно представената прокюрдската Демократическа партия на народите, чийто лидер Салахатин Демирташ също е в затвора, призова да се подкрепи опозиционният кандидат.

970712 МОБИЛИЗАЦИЯ

Много от жителите на Истанбул прекъснаха лятната си ваканция, за да упражняват правото си на глас, писа в. "Дейли сабах". Още в събота значително увеличение на пътникопотока беше отчетен от авто- и жп гарите в мегаполиса, както и от летищата. Автобусните фирми пуснаха допълнителни рейсове, за да поемат всички желаещи да се приберат, а Турските авиолинии имаха 24 допълнителни полета - 17 в събота и 7 вчера. Туристическите фирми и хотелите пък разрешиха на клиентите си да променят датите на резервации за почивки. Курортни общини, контролирани от опозицията, пък затвориха плажовете си в неделя, за да насърчат избирателите да се върнат в Истанбул за вота.  

970713 МЕРКИ

Всички мерки за гарантиране на честността на вота обявиха, че са взели и управляващите, и опозицията. ПСР и НРП са мобилизирали по около 200 000 членове на избирателни секции и наблюдатели. Всяка от формациите е осигурила и поне по един адвокат във всяко от 1919 училища, където има изборни урни. Опозицията съобщи, че нейни представители ще контролират преброяването на гласовете, транспортирането на протоколите, а във всяко училище ще има и по един отговорник за техниката и дигитализирането на резултатите, който ще ги изпрати в центъра за паралелно преброяване на формацията, съобщи БНР.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Разбиването на ГЕРБ във Видин тепърва предстои

27.05.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

2582 3
Фейсбук обещава свобода на словото, но без опасно съдържание

21.05.2020

203 1
Детските кухни в София започват работа от понеделник

16.05.2020

40

Коментари

Каубой
снимка на Каубой

Докато Некой оди за гъби, демокрацията нине дет не я сееш. да се гови жужо сталинисТки. Ил да вади т-34-те. Сал те останаха верни...

н16
снимка на н16

Турските авиолинии имаха 24 допълнителни полета - 17 в събота и 7 вчера

Е, за сметка на това, вече няма да има БГА Балкан. Благодарение на Опозицията.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×