Quantcast

Медия без
политическа реклама

ООН: Най-малко 136 са цивилните жертви в Украйна, сред тях 13 деца

Свидетели сме на най-голямата бежански криза в Европа, заявиха от организацията

01 Март 2022

Най-малко 136 цивилни, включително 13 деца, са били убити от началото на войната в Украйна. Близо 400 са ранените, съобщиха световните агенции, цитирайки ООН. 

"Действителният брой на жертвите вероятно е много по-голям", каза Лиз Тросел, говорителка на службата на върховния комисар на ООН за човешките права. Тя уточни, че 253 от убитите и ранените са в сепаративските Донецка и Луганска области.

Световната програма по прехраната към ООН разширява дейността си в Украйна, за да може да подпомогне 3,1 милиона души, обяви и говорителят на тази агенция на ООН Томсън Фири. По думите му запасите от храна се изчерпват.

Около 660 хиляди души са напуснали Украйна от началото на руската инвазия и са преминали в съседни държави, съобщи още ООН. Възможно е обаче броят им да е с около 100 хиляди души повече. 

„Ситуацията изглежда се е превърнала в най-голямата за века бежанска криза в Европа“, каза на брифинг в Женева Шабия Манту, говорителка на службата на върховния комисар на ООН за бежанците. Тя призова държавите да продължат да предоставят достъп на хората, които напускат Украйна, включително и на хора от трети страни, които са принудени да бягат от насилието. „Подчертаваме, че не трябва да има дискриминация спрямо никой човек или група“, заяви Манту. 

 

РАЗМЯНА НА ПЛЕННИЦИ

Междувременно ръководителят на областната администрация в северноукраинския град Суми Дмитрий Живицки съобщи за първа размяна на пленници между Русия и Украйна. Според него петима украинци от подразделенията за териториална отбрана са били разменени за един руски офицер. Министерството на отбраната на Русия не е потвърдило тази информация. По-рано от ведомството съобщиха, че "немного" руски военнослужещи са заловени. 

Ключови думи:

ООН, жертви, убити, бежанци

Още по темата