Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нова вълна от протести срещу съдебната реформа заля Израел

Ораторите на митинга в Тел Авив са само жени

20 Авг. 2023
БГНЕС
Противниците на съдебната реформа организират масови протести за 33-та поредна събота.

Нова вълна от масови протести срещу съдебната реформа в Израел, провеждана от правителството на Бенямин Нетаняху, се проведе в много градове на страната, предаяа БГНЕС.

 Най-мащабната акция по традиция се проведе в района на комплекса от правителствени сгради в източната част на Тел Авив. Митингът започна с минута мълчание в памет на двамата израелци, убити няколко часа по-рано в палестинското село Хувара на Западния бряг. Сред ораторите на митинга бяха само жени. Организаторите взеха това решение на фона на зачестилите, според оценките на либералната опозиция, нападения от ортодоксални евреи срещу представителки на женската половина от населението.

Първата говорителка беше израелската певица Нета Барзилай, която спечели конкурса за песен на Евровизия през 2018 г. Тя изпя израелския национален химн заедно с тълпата. По време на митинга демонстрантите ентусиазирано подкрепиха антиправителствените речи на ораторите на сцената и активно скандираха продемократични лозунги, докато развяваха израелски знамена.

Противниците на съдебната реформа организират масови протести за 33-та поредна събота. Според израелския телевизионен канал 13 сегашната акция в Тел Авив е събрала малко над 100 000 участници. Демонстрации същата вечер имаше и в много други градове на страната. Общо организаторите обявиха 150 акции в целия Израел. 

Още по темата