Quantcast

Медия без
политическа реклама

Най-ключовият дипломат на САЩ напуска поста си

Уенди Шърман води до последно преди войната разговори с Русия, отговаря за помощта за Украйна и преговаря с Китай и Иран

13 Май 2023
Архив ЕПА/БГНЕС

Най-ключовият дипломат на САЩ Уенди Шърман напуска поста си. Това потвърди и държавният секретар Антъни Блинкън. Тя е жената, която до последно водеше преговори с Русия преди Москва да нахлуе в Украйна.

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман каза, че все още не се знае дали Русия е готова да деескалира напрежението с Украйна след масовото натрупване на руски войски близо до границата, предаде Си Ен Ен.

Шърман, която е известна и с прозвището "Сребърната  лисица" и е първи зам.държавен секретар, управляваше деликатните отношения с Китай, а преди това водеше трудни преговори с Иран и Северна Корея. Тя е и човекът, който координира и до момента помощта за Украйна.

Сега тя обяви, че ще се пенсионира точно 30 години след първия се работен ден в Държавния департамент.

САЩ са повдигнали пред Турция въпроса за малко вероятната възможност Анкара да изпрати своите руски системи за противоракетна отбрана С-400 на Украйна, за да й помогне в борбата срещу нахлулите руски сили, съобщиха три запознати източника, съобщава БТА.

73-годишната жена, която е неизменна част от външнополитическите кръгове на Демократическата партия, заяви, че ще се оттегли в края на юни. Нейният наследник, който ще трябва да бъде утвърден от Сената, не беше обявен веднага, разказва БГНЕС.

"Като зам.държавен секретар  съм невероятно горда от работата, която свършихме, за да се справим с изумителен набор от предизвикателства - пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, предизвикателствата в Индийско-Тихоокеанския регион, Ковид-19 - като същевременно обединихме съюзници и партньори, за да развием общата ни визия за по-добро бъдеще", написа тя в Twitter.

Държавният секретар Антъни Блинкен поздрави своя заместник, особено за ангажираността ѝ в Азия и усилията ѝ да обедини съюзниците в подкрепа на Украйна. "Тя наблюдаваше усилията ни за укрепване на капацитета на Министерството за управление на отношенията ни с Китайската народна република и изгради по-голямо сближаване със съюзниците и партньорите", каза Блинкен.

Шърман пътува до Китай след встъпването в длъжност на президента Джо Байдън през 2021 г., като проведе напрегнати, но спокойни разговори за широкообхватното съперничество между двете най-големи икономически сили в света. Тя осъществи и пътувания до Турция и Египет - дългогодишни съюзници на САЩ, от които Байдън първоначално беше обещал по-голяма дистанция поради опасения, свързани с правата на човека.

Ветеран в преговорите, Шърман посредничи за ядрени сделки със Северна Корея при Бил Клинтън и с Иран при Барак Обама. И двете споразумения се провалиха при следващите републикански президенти.

В мемоарите си Шърман разказва необичайно откровено за преговорите с иранците във Виена, като си спомня как колегите ѝ в последния момент са повдигнали нов спорен въпрос, което почти я е разплакало. Тя пише, че реакцията ѝ зашеметила иранците и те се отказали от възраженията си.

Русия бе обвинена в Съвета за сигурност на ООН, че е предизвикала световна продоволствена криза и така е създала опасност от масов глад, като е започнала войната срещу Украйна, "житницата на Европа", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В този момент всичко си дойде на мястото. Когато на масата за преговори, както в работата, така и в личния си живот, носиш ценности като автентичност, упоритост и ангажираност, имаш огромна сила", пише тя.

Родена в еврейско семейство в Балтимор, Шърман започва кариерата си като социален работник и се включва активно в политиката на Демократическата партия. Преди да започне кариерата си на дипломат, тя ръководи организацията "Списъкът на Емили", която работи за избирането на жени, подкрепящи правото на аборт.

Ключови думи:

Уенди Шърман, САЩ, напуска

Още по темата