Quantcast

Медия без
политическа реклама

Молдова и Грузия подадоха молби за членство в ЕС

Приднестровието е несъгласно с курса на властите в Кишинев

04 Март 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Молдовската президентка Мая Санду показва подписаната молба за членство в ЕС

Бившите съветски републики Молдова и Грузия подадоха вчера молби за членство в Европейския съюз, предадоха  в петък световните агенции.

Президентката на Молдова Мая Санду подписа молбата и потвърди ориентацията на страната към западен курс, ускорен от агресията на Русия в съседна Украйна. "Искаме да живеем в мир, просперитет, да бъдем част от свободния свят. Докато някои решения отнемат време, други трябва да се вземат бързо и решително, като се възползваме от възможностите, които идват с променящия се свят", каза тя.

Министър-председателят на Грузия Иракли Гарибашвили подписа молбата и заяви: "Днес подаваме молба за членство в ЕС. Грузия е европейска държава и продължава да дава ценен принос за защитата и развитието на Европа".

Двете държави последваха примера на Украйна, която подаде молба за членство в ЕС преди дни в разгара на отпора срещу руското нашествие. Украинският президент Володимир Зеленски получи голяма подкрепа в Европейския парламент на извънредната му сесия във вторник, след като се обърна с емоционална реч по видеовръзка към евродепутатите.  

Русия яростно се противопоставя на източното разширяване на ЕС и смята разширяването на НАТО за червена линия, чието пресичане би довело до голяма война в света. 

Преговорите за присъединяване към ЕС обикновено отнемат много години, тъй като страната кандидатка привежда законодателството си в съответствие с правото на 27-членния блок.

Лидерите на ЕС може да обсъдят искането на Украйна на среща на върха този месец, казаха дипломати. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза в интервю преди дни, че мястото на Украйна е в Европа. Запитана колко бързо ЕС може да отговори на искането на Украйна за "ускорена процедура" за започване на преговори Фон дер Лайен заяви, че "сега сме съсредоточени върху войната".

Говорител на Европейската комисия каза вчера, че изпращането на писмо с искане за членство "задвижва процедурата", но че въпросът трябва да бъде обсъден от европейските лидери преди да може да се започне оценка за готовността на съответната държава да получи статут на страна кандидат за членство в ЕС.

Трите държави са част от политиката на ЕС за Източното партньорство, която е програма за засилено сътрудничество със съседни държави, а не с кандидатки за членство.

 

НЕСЪГЛАСИЕ

По-късно през деня властите в Тираспол обявиха пред медиите, че не са съгласни с молбата на Молдова да се присъедини към ЕС и поискаха да бъде призната независимостта на Приднестровието. Така нареченото външно министерство в Тираспол заяви, че е недоволно, че не са проведени консултации с приднестровската страна, и призова Кишинев към диалог "за цивилизован развод и установяване на междудържавни отношения", съобщава сайтът Romania Journal.

 

Ключови думи:

Молдова, Грузия, ЕС, Украйна

Още по темата