facebook
twitter

Чужбина

Личните данни на 1 млн. руснаци са хакнати

Сред засегнатите са хиляди служители на МВР и ФСБ
280
https://tass.ru

Данните на клиенти на руските Алфа-банк, ОТП-банк и ХКФ-банк се оказаха в публичното пространство, като две изтичания са засегнали интересите на около 900 000 руснаци, съобщи в."Комерсант". Според вестника изтичането на базата данни е станало още през 2014-2015 г., като значителна част от информацията е все още актуална. Става най-вече дума за имена, телефони и паспортни данни, които могат да бъдат използвани от хакери за по-лесно проникване в техните банкови сметки.

Според журналисти от "Комерсант" първата база данни съдържа информация за 24 400 души. Списъкът включва главно жители на Северозападния федерален окръг и техните телефони са още актуални. Същевременно в базата данни се съдържа информация за около 500 служители на МВР и 40 служители на ФСБ. Втората база данни съдържа информация за около 800 000 граждани в цялата страна, като нейната актуалност датира от 2013 г.

От Алфа-банк заявиха, че вече провеждат проверка на достоверността и актуалността на тези сведения. ХКФ-банк съобщи, че на тях не им е известно как данните са се появили в свободен достъп в интернет и сега ще се заемат с този въпрос. В ОТП-банк твърдят, че не са фиксирали изтичането и не знаят откъде се е появила тази база данни. Основателят на DeviceLock Ашот Оганесян заяви пред "Комерсант", че първата порция данни може да са изтекли от Алфа-банк през есента на 2014 г., когато оттам бяха масово уволнени регионалните IT отдели. Втората е била "взета" наскоро от уволнен мениджър в една от трите банки.

По-рано председателят на Експертния съвет по сигурността и отношенията на гражданите с правоприлагащите органи Антон Цветков заяви, че личните данни на хората в Русия са много слабо защитени и е необходимо да се увеличи отговорността за изтичането им и незаконната употреба. Изявлението на експерта бе направено, след като в медиите се появиха доклади, че около 360 000 записи с лични данни на руски чиновници са публично достъпни".

 

 ВЗЛОМ

Имената, адресите и мобилните номера на хиляди богати московчани, които са абонати на местен интернет провайдер, бяха публикувани м.г. онлайн в резултат на изтичане на данни от провайдера - компанията "Акадо Телеком". Това е мощна телекомуникационна мрежа, която е собственост на руския олигарх милиардер Виктор Векселберг. "Акадо телеком" оперира три подмрежи с общо 35 500 IP адреса на индивидуални потребители, повечето от които живеят в луксозните райони на руската столица. Руските власти следят внимателно подобни инциденти след предишни изтичания, които доведоха до публикуването на информация за агенти на военното разузнаване, обвинени в съпричастност към атаката с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания през март м.г.
 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Кораб е похитен от пирати близо до Камерун

16.08.2019

999 14
Още двама руски щангисти бяха наказани заради допинг

16.08.2019

48
Руски самолет кацна аварийно без двигатели

16.08.2019

443 1

Коментари

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

... а у нас са хакнати данните на целокупното население от около 5 милиона, тъй като ЕСГРАОН е също толкова разграден двор колкото и всичко останало, примерно като Търговския регистър.

Така си устроиха държавата, системата е такава, не е държавна, а за часто-партийно-корпоративно използване в полза на едрия капитал.

Данил
снимка на Данил

Това,как ,може би  е в България,дали оправдава това което се коментира в статията? 

Още преди десетина години ,само срещу 150-200 р.можеше да се купят дискове с адресната регистрация и трите имена на жителите на Питер. Като пример.

В момента има хиляди руски граждани ,на чието име,с откраднати инфо данни,са оформени кредити ,ипотеки и пр.финансови задължения. И хората,като грьм от ясно небе,изведньж стават длъжници. Отнемат им жилищата,колектори и мутри ги тормозят да връщат пари,които те не са вземали.

А руският съд не защитава невинните жертви на тези измами. 

 

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Коментирам това, което пряко засяга нашия живот. Вярно, проблемът е в Русия, но ние си мислим за нашата си черга.

"Казвам ти дъще, сещай се снахо." Има такава българска поговорка.

Данил
снимка на Данил

 Това тук е форум с конкретни теми,а не за съчинения ипреразкази на басните на Крылов.

Как е в България коментираме в отделна рубрика.

 

Бончо Генчев
снимка на Бончо Генчев

Ти от кога вече се почувства като ние ?

Форумът е на всички.

Искаш да си ги мерим кой от кога е тука ли ?

Първо си избърши устата.

Данил
снимка на Данил

Заядливият ти тон ми е познат.

Ти кой беше ?

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×