facebook
twitter

Чужбина

Кредиторите не одобряват как Атина развързва кесията

112
ЕПА/БГНЕС
Премиерът Ципрас обяви миналата седмица намеренията на правителството да намали някои данъци и да увеличи разходите за пенсионерите.

Европейските страни, които спасиха гръцката икономика от краха, са разтревожени от плановете на гръцкия премиер Алексис Ципрас да намалява данъци и да увеличава социалните разходи за пенсионери, съобщи електронното издание "Български новини".

След излизането от третата спасителна програма през август миналата година Гърция постигна споразумение с кредиторите си от еврозоната за определени фискални цели до 2022 г. в замяна на по-нататъшна финансова подкрепа.

С наближаването на европейските избори в края на май обаче и след като Гърция надхвърли фискалните си цели,  Ципрас обяви миналата седмица намеренията на кабинета да развърже кесията, за да облекчи финансовото бреме на гражданите. Ципрас обеща ДДС върху храните да бъде намален от 24% на 13 на сто, наполовина да падне енергийният данък - от 13% той ще стане 6%, както и да намали с 2 на сто и данъка върху хотелиерите - от 13 на 11 процента. Понижаването на данъците ще се компенсира от по-висока събираемост, която добавя 1.14 млрд. евро.

Все още няма коментари

Още

Средната класа ще реши изборите в Гърция

24.06.2019

Гардиън

279
Изследване откри огромно количество пластмаса в мъртви китове край Гърция

22.06.2019

1624 19
Гръцки медии пак водят кампания срещу българи с имоти на Халкидики

18.06.2019

7460 20

Влез или се регистрирай за да коментираш

×