Quantcast

Медия без
политическа реклама

Китай стана първата страна, назначила посланик в Афганистан

Според анализатори това е част от действията й да затвърди влиянието си в региона

14 Септ. 2023
БГНЕС
Афганистанският министър на образованието Абдул Баки Хакани с бившия китайски посланик в Кабул Уан Ю.

Китай стана първата страна, която назначи посланик в Афганистан, откакто талибаните дойдоха на власт през 2021 г., предаде Би Би Си. Талибаните заявиха, че назначаването на Джао Син е знак за други нации да установят връзки с тяхното правителство.

Според анализатори това е част от действията на Китай да затвърди влиянието си в региона.

Лидерите на талибаните приеха Джао в президентския дворец в столицата Кабул в сряда на пищна церемония. Сред присъстващите официални лица са били действащият министър-председател на Афганистан Мохамад Хасан Ахунд и изпълняващият длъжността външен министър Амир Хан Мутаки.

Китайското външно министерство заяви, че Пекин ще "продължи да напредва в диалога и сътрудничеството" с Афганистан и че политиката на Пекин към страната е "ясна и последователна". Назначаването на Джао е част от "нормална ротация" на китайските посланици в Афганистан, се добавя в изявлението на външното министерство. Той заменя Уан Ю, който приключи мандата си като посланик миналия месец.

Талибаните не са официално признати от никое чуждо правителство, но Китай беше сред първите страни, които се ангажираха с тях, след като водените от САЩ чуждестранни сили се изтеглиха от Афганистан през август 2021 г.

Преди изтеглянето на войските на НАТО и САЩ през 2021 г. китайските служители проведоха разговори на високо ниво с талибаните. Пекин по-рано заяви, че иска да инвестира в природните ресурси на Афганистан, които се оценяват на 1 трилион долара. Те включват обширни находища на мед, литий и злато.

През януари тази година талибаните подписаха договор с китайска фирма в първото голямо споразумение за добив на енергия с чуждестранна фирма. По-рано тази година Китай, Пакистан и Афганистан се съгласиха да разширят подкрепяния от Пекин Китайско-пакистански икономически коридор в Афганистан, като му дадоха важна роля в амбициозната инициатива.

 

Ключови думи:

талибани, Китай, Афганистан