Медия без
политическа реклама

Израел заплашва Русия заради поддръжката на "Хамас"

24 Окт. 2023
EPA/BGNES архив

По дипломатически канали Израел е пратил предупреждение на Русия заради реакцията на Москва по повод атаката на "Хамас", която руските Z-пропагандисти подкрепиха открито, а чиновниците - завоалирано, осъждайки действията на израелската армия в Газа, съобщи Moscow Times.

Както съобщава каналът Kan, недоволството е пратено на Москва преди няколко дни - малко след като членът на управляващата партия на Израел "Ликуд" Амир Вайтман обеща Кремъл да получи "разплата", защото поддържа движението "Хамас", единодушно признато от западните страни за терористично. 

"Поведението на Русия и в частност осъждането на Израел не съответстват на ситуацията, в която се намира Израел – а именно, състояние на война", цитира Kan посланието на израелските дипломати в Москва. 

Израел, който не се присъедини към антируските санкции, е възмутен от думите на президента Путин, че обсадата на Газа е "неприемлива", защото там живеят 2 милиона и не всички, по думите му, поддържат "Хамас". 

Нападението на палестинските терористи на Израел на 7 октомври, в резултат на което над 200 души бяха взети за заложници, Путин използва за нова порция антиамериканска риторика: "Това е ярък пример за провала на политиката на САЩ в Близкия Изток". "Хамас" от своя страна заяви, че цени позицията на Путин за "продължаващата ционистка агресия и неприемането му на обсадата на Газа". 

Русия за разлика от САЩ и ЕС не е обявявала "Хамас" за терористична организация, а също така поддържа тесни отношения с движението, напомни Ханна Ноте, директор на програма в James Martin Center for Nonproliferation Studies.

Делегации на "Хамас", отбелязва Ноте, регулярно са посещавали Москва за срещи с ръководството на МВнР, а след нахлуването в Украйна и развалянето на отношението със Запада Русия се сближи с Иран – един от главните спонсори на "Хамас". 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Израел, Хамас, Русия

Още по темата