facebook
twitter

Чужбина

Израел влезе в политическа криза заради Газа

356
Таймс ъф Израел
Авигдор Либерман

Политическа криза се разрази в Израел заради примирието в Газа. Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман подаде оставка, недоволен от политиката на правителството към "Хамас". Либерман, който е лидер на партия Израел Бейтену, изтегли партията си от управляващата коалиция и призова за предсрочни избори, които да се свикат възможно най-скоро. Либерман е против договореното примирие с "Хамас" вчера, от разрешението в Ивицата Газа да се доставят горива от Катар и пари в брой, както и от отлагането със заповед на премиера Нетаняху на евакуацията на бедуинското село Хан ал Ахмар. Според него Израел е капитулирал пред терора от Газа.

От Ликуд са категорични, че правителството може да довърши мандата си. Без Израел Бейтену коалицията ще има твърде крехко мнозинство в Кнесета - само от 1 глас. Премиерът Бенямин Нетаняху започна незабавно политически консултации. Той обяви, че ще поеме поста министър на отбраната, овакантен от Либерман. Преди това партия Еврейски дом на Нафтали Бенет поиска креслото.

 

Ключови думи:

Израел, Газа, Либерман
2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Израелски министър призова евреите във Франция "да се приберат у дома"

19.02.2019

3058 26
Тролове атакуват кандидати за изборите в Израел
САЩ виждат "нов Холокост" заради амбициите на Техеран

15.02.2019

656 4

Коментари

Mickele

Нетаняху, най-после прозря това което струваше главата на Ариел Шарон. Решаването на израелско-арабския конфликт. Крайно време беше. Явно не му е било леко да вземе това решение. Говори се, че една от целите на срещата във Варна с четирите балкански държави е те да посредничат при контактите на Израел с палестинците. Проблемът е с ортодоксалните и евреи и араби. А Израел може да бъде основен елемент при изграждането на нова глобална икономическа основа в региона, която ще бъде така важна особено за арабите след края на петролното им благосъстояние. Израел, а и арабите трябва да разберат едно решаването на този конфликт е не чрез подписването на някакъв акт, това е процес, дълъг процес който е възможен само при наличието на реален, директен диалог и изграждането на доверие между страните.  

Mrx

 

  Това са проблемите със измислените държави. Първо, преди 2000 години не е имало една еврейска държава, а две- Израел и Юдея.  Сега на историко-религиозна основа се създава една. еврейското население не е живяло там 2000 години. Повечето са пришълци, от различни европейски и американски държави. Коренното население са в повечто палестинците. И така се заражда конфликта. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×