Quantcast

Медия без
политическа реклама

Идентифицирани са над 8000 военни престъпления в Украйна

29 Апр. 2022
БГНЕС
 Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова

Украински следователи са идентифицирали повече от 8000 случая на предполагаеми военни престъпления след нахлуването на Русия в страната, заяви главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова пред ''Дойче Веле''.

''Става дума за 8600 дела само за военни престъпления и повече от 4000 дела, които са свързани с военни престъпления. В момента има повече от 8000 следователи, които събират доказателства на място'', каза Венедиктова. 

Документираните военни престъпления включват ''убийства на цивилни, бомбардировки на цивилна инфраструктура, изтезания и сексуални престъпления'', за които се съобщава в окупираната територия на Украйна, каза Венедиктова.
Разследващите нямат достъп до Мариупол, Донецк или Луганск, но са били интервюирани евакуирани от тези територии, заяви главният прокурор.

"Разполагаме с достоверна информация, че руски военни части, действаща в околностите на Донецк, са екзекутирали украинци, които са се опитвали да се предадат'', каза Бет Ван Шаак, главен посланик на САЩ за глобалното наказателно правосъдие. ''Ако е вярно, това би било в нарушение на основния принцип на военното право'', добави той.

Самата Венедиктова е прекарала последните два месеца в обикаляне из неокупирана Украйна, събирайки доказателства. В интервю за АФП през март тя определи руския президент Владимир Путин като ''най-големия военнопрестъпник на 21-ви век''. Делата за военни престъпления ще бъдат гледани в националните съдилища на Украйна. Но най-високата награда за страната би била присъда в международен съд, заяви главният прокурор.

 

Още по темата