facebook
twitter

Чужбина

Хиляди протестират срещу властта в Тирана

129
БГНЕС
Еди Рама

Хиляди албанци се стекоха на мащабен протест, организиран от опозицията в Тирана. От няколко дни опозицията протестира с искания за оставка на правителството. Опозиционните партии напуснаха парламента в знак на протест, депутатите им се отказаха от мандатите си и те бяха заети от други партии. След няколкочасов митинг пред парламента, в ранния следобед демонстрантите окупираха сградата на полицията. Те опитаха да пробият полицейския кордон, по който хвърляха димни бомби и твърди предмети, крещейки "Рама, върви си" и "Парламент на престъпници" . Полицията използва водни оръдия срещу протестиращите.

В парламента положиха клетва още трима депутати от Социалистическо движение за интеграция, които заменят отказалите се от мандатите си. При влизане в парламента депутат от движението беше напръскан с боя. Бившият премиер и президент на Албания и почетен председател на Демократическата партия Сали Бериша участва в протеста. След три и половина часа пред сградата на албанския парламент поддръжниците на обединената опозиция се преместиха пред полицейската дирекция в Тирана. Протестиращите искат освобождаване на няколко задържани след предишния протест. Демонстрантите хвърляха твърди предмети по сградата, разбивайки стъклата на няколко прозореца.

Междувременно албански медии съобщиха, че премиерът Еди Рама е постъпил по спешност в болница в Берлин, вероятно заради сърдечни проблеми. Преди дни на посещение в Берат Рама трудно произнасял думи и понякога говорел несвързано.

Ключови думи:

Албания, протест
Все още няма коментари

Още

ЕС отново поряза Скопие и Тирана за еврочленство

20.06.2019

23
Как се стигна до двойния стандарт в разширяването на ЕС?

20.06.2019

Аделина Марини

83 4
Протест ще иска от Борисов съдействие за забрана на фермите за ценни кожи

19.06.2019

532 7

Влез или се регистрирай за да коментираш

×