facebook
twitter

Чужбина

Гърция обяви извънредно положение заради пожари

74
ЕПА/БГНЕС
Хиляди пожарникари, военни и доброволци участват в гасеното на големия пожар на Евия.

Извънредно положение е обявено в някои райони на гръцкия остров Евия, където силен горски пожар бушува от вторник, съобщи в. "Катимерини". Огънят обхвана борова гора в естествен резерват на острова, до който достъпът по суша е затруднен. Борбата с пламъците е усложнена и заради горещините и силния вятър. Властите евакуираха около 400 души от четири селища - Макримали, Контодеспоти, Ставрос и Платана, както и монасите от местен манастир. За овладяването на пламъците са мобилизирани над 1000 пожарникари. В действията участват също военнослужещи и доброволци. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис прекъсна почивката си на остров Крит и отиде в Евия.

Гърция се обърна към Европейската агенция за гражданска защита с молба за оказване на помощ за потушаването на пожара. На помощ на гръцките пожарникари се притекоха и европейски страни, като Италия вече изпрати два самолета, а Испания се очаква да стори същото. Хърватия, която първоначално също се отзова на гръцката молба за помощ, в крайна сметка не изпрати самолети заради висок риск за възникване на пожар в самата страна, съобщи гръцката телевизия "Скай".

Огънят на остров Самотраки вече е овладян, като в сряда трябваше да бъде възобновена фериботната връзка с Александруполис и стотиците блокирани от дни туристи да бъдат извозени.

Все още няма коментари

Още

Брекзит и Северна Македония – основни теми на срещата на върха на ЕС

17.10.2019

215 4
България е получила от ЕС 300 млн. евро за бежанците

17.10.2019

278 1
Заев в Брюксел с последен опит да издейства дата за преговори с ЕС

16.10.2019

932 5

Влез или се регистрирай за да коментираш

×