facebook
twitter

Чужбина

Гърция обяви извънредно положение заради пожари

70
ЕПА/БГНЕС
Хиляди пожарникари, военни и доброволци участват в гасеното на големия пожар на Евия.

Извънредно положение е обявено в някои райони на гръцкия остров Евия, където силен горски пожар бушува от вторник, съобщи в. "Катимерини". Огънят обхвана борова гора в естествен резерват на острова, до който достъпът по суша е затруднен. Борбата с пламъците е усложнена и заради горещините и силния вятър. Властите евакуираха около 400 души от четири селища - Макримали, Контодеспоти, Ставрос и Платана, както и монасите от местен манастир. За овладяването на пламъците са мобилизирани над 1000 пожарникари. В действията участват също военнослужещи и доброволци. Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис прекъсна почивката си на остров Крит и отиде в Евия.

Гърция се обърна към Европейската агенция за гражданска защита с молба за оказване на помощ за потушаването на пожара. На помощ на гръцките пожарникари се притекоха и европейски страни, като Италия вече изпрати два самолета, а Испания се очаква да стори същото. Хърватия, която първоначално също се отзова на гръцката молба за помощ, в крайна сметка не изпрати самолети заради висок риск за възникване на пожар в самата страна, съобщи гръцката телевизия "Скай".

Огънят на остров Самотраки вече е овладян, като в сряда трябваше да бъде възобновена фериботната връзка с Александруполис и стотиците блокирани от дни туристи да бъдат извозени.

Все още няма коментари

Още

Пожар наложи евакуация на Канарските острови

19.08.2019

12
Турските сили за сигурност заловиха над 300 нелегални емигранти 

18.08.2019

482 3
България има само един хеликоптер за гасене на пожари

16.08.2019

1078 15

Влез или се регистрирай за да коментираш

×