Quantcast

Медия без
политическа реклама

Френският президент призова за европейско възраждане

Затяга се примката около партията на Виктор Орбан и бъдещето й в ЕНП

06 Март 2019
EПА/БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон призова всички европейски граждани да защитят ЕС с гласовете си на предстоящите през май избори за Европарламент.

Френският президент Еманюел Макрон се обяви за "Европейско възраждане" в статия- обръщение към европейците, която публикува вчера в печатни издания във всички 28 държави - членки на ЕС, и на сайта на Елисейския дворец. В нея той представи идеите си за реформи и за бъдещето на ЕС. Макрон прави няколко конкретни предложения, които според него могат да бъдат в основата на ренесанса на ЕС, тъй като "от Втората световна война насам Европа не е била така необходима, но и така застрашена". Той предлага да бъде създадена Европейска агенция за защита на демокрацията, за да защитава страните членки от кибератаки и манипулации при избори. Проблем, който е особено актуален месеци преди провеждането на изборите за ЕП, които ще се състоят през май. Държавният глава призовава гражданите на ЕС да защитят Стария континент с гласовете си на евровота. Френският лидер приканва жителите на ЕС да отхвърлят националистическите партии, "които не предлагат нищо". Макрон настоява и за общоевропейска забрана на финансирането на политически партии от чужди държави.

В програмната си статия Еманюел Макрон се обявява за реформа на шенгенското пространство, за създаване на обща гранична полиция и на Европейска агенция за предоставяне на убежище. Той смята за подходящо и въвеждането на минимална европейска заплата, която да бъде определяна чрез колективен договор всяка година и да е съобразена с възможностите на всяка от държавите членки. Макрон предлага и сформирането на Европейска банка за климата.

Според Макрон "лъжи и безотговорност" са довели до излизането на Великобритания от ЕС.  "Брекзит е ... символ на кризата на Европа, която не съумя да отговори на потребността от закрила на народите, изправени пред тежките трусове на съвременния свят", пише той.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази подкрепа за предложенията на Макрон.

Междувременно се затяга примката около партията "Фидес" на унгарския министър-председател Виктор Орбан, която е заплашена от изключване от Европейската народна партия (ЕНП), съобщи "Политико". 12 партии, които са част от ЕНП,  настояват "Фидес" да бъде изключена или поне членството й да бъде замразено. Председателят на ЕНП Жозеф Дол призна, че Орбан е преминал "червената линия". Той заяви, че въпросът за членството на "Фидес" в ЕНП е "в дневния ред на следващата ни среща". Тя е на 20 март и според Дол още тогава може да бъде взето решение. 

КАРЕ - ПОЗИЦИЯ

"Фидес" иска да остане в редиците на ЕНП, съобщиха от пресцентъра на партията.  "Ние сме готови за дебат и да представим нашата позиция. "Фидес" не иска да напуска Европейската народна партия, нашата цел е антиимигрантските сили да спечелят мощ в ЕНП".

Още по темата