Медия без
политическа реклама

Ердоган: Макрон се нуждае от психиатър

24 Окт. 2020
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че френският му колега Еманюел Макрон се нуждае от „психиатрично лечение“ поради враждебността си към исляма, съобщава в. „Сабах“.

„Какъв е проблемът на Макрон с исляма и мюсюлманите? Той се нуждае от лечение за психично здраве ”, каза Ердоган на конгреса на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в централната провинция Кайсери. „Какво може да се каже на държавен глава, който се отнася по този начин с милиони членове на религиозно малцинство в своята страна? На първо място, (той се нуждае) от психиатричен преглед.“

По-рано този месец Макрон описа исляма като "религия в криза по света" и обяви, че през декември правителството му ще представи законопроект за засилване на закон от 1905 г., който официално разделя църквата от държавата. Той се обяви за по-голям контрол над образованието и чуждестранното финансиране на джамии във Франция. Предложението му да се защитят светските ценности от радикалния ислям разгневи турското правителство и предизвика още един голям сблъсък между лидерите на Франция и Турция - след споровете помежду им за Източното Средиземноморие, Либия и конфликта в Нагорни Карабах.

Ердоган обвини и германската полиция във „фашизъм“ заради неотдавнашната полицейска акция над берлинската джамия Мевлана, докато разследваше измама със субсидии за коронавирус. „Европейският фашизъм достига ново ниво с подобни атаки срещу собствените си граждани“, каза той.

Елисейският дворец побърза да разкритикува изявленията на турския президент. "Думите на президента Ердоган са неприемливи. Възмущението и грубостта не са метод. Ние призоваваме Ердоган да промени политическия си курс, защото той е опасен във всяко отношение", цитира "Франс прес" говорител на администрацията на френския лидер. Той уточни, че Елисейският дворец няма да организира "безполезна полемика", въпреки че "няма да допуска обиди". Служителят на администрацията информира, че Франция изтегля своя посланик в Анкара за консултации във връзка с изявленията на турския президент.

Още по темата